Προσοχή: Νέος ιός κλειδώνει τον υπολογιστή και ζητάει χρήματα! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Προσοχή: Νέος ιός κλειδώνει τον υπολογιστή και ζητάει χρήματα!

Προσοχή: Νέος ιός κλειδώνει τον υπολογιστή και ζητάει χρήματα!
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες, τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις, για δύο περιπτώσεις κακόβουλων συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου.

Αφορούν σε διασπορά κακόβουλου λογισμικού τύπου «Crypto - Locker » καθώς και σε απάτες σε βάρος εταιρειών, με απατηλή δρομολόγηση πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων.
Στην πρώτη περίπτωση, το κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει – κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη.
Στη δεύτερη περίπτωση, οι δράστες προβαίνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην απατηλή δρομολόγηση πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων και όχι των πραγματικών δικαιούχων.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες καθώς και τις εταιρίες και επιχειρήσεις για δύο κακόβουλες συμπεριφορές, που διαπράττονται με μεγάλη συχνότητα μέσω του διαδικτύου.
Η πρώτη περίπτωση αφορά στη διάδοση κακόβουλου λογισμικού, τύπου «Crypto- Locker » , το οποίο εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αλλά και μέσω «επισφαλών» ιστοσελίδων.
Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρων», προκειμένου να ξεκλειδωθούν - αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη, που έχει μολυνθεί από τον ιό. Επίσης δύναται να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows».
Παρακαλούνται οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
- Τηλεφωνικά στο 111 88
- Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA