Ο Φάνης Σπανός εκπροσώπησε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην πρώτη διάσκεψη του Συνεδρίου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ο Φάνης Σπανός εκπροσώπησε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην πρώτη διάσκεψη του Συνεδρίου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Φάνης Σπανός εκπροσώπησε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην πρώτη διάσκεψη του Συνεδρίου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (Conference of Peripheral Maritime Regions - CPMR) με θέμα τη διαμόρφωση πρότασης για την τροποποίηση της μεθοδολογίας κατανομής των πόρων της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Περιφέρειες της Ευρώπης στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Η διαμόρφωση της νέας πρότασης θα είναι αποτέλεσμα ενός συλλογικού μελετητικού έργου διαρκείας 18 μηνών με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων ανάμεσα στις Περιφέρειες της Ευρώπης και στη βέλτιστη υλοποίηση της Πολιτικής Συνοχής.

Στην πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα στις 26 Μαρτίου στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες με την εκπροσώπηση Περιφερειών από έντεκα χώρες, συζητήθηκαν εκτενώς οι δυσλειτουργίες και παρενέργειες από την κατανομή των πόρων τόσο στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2007-2013) όσο και στην τρέχουσα (ΕΣΠΑ 2014-2019).

Ακόμη, τέθηκε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα του έργου, αρχικά ως ανάλυση της παρελθούσας και της σημερινής κατάστασης (ευρωπαϊκός κανονισμός, μεθοδολογία, εφαρμοστικά ζητήματα) και ακολούθως ως σύνθεση με τη
συγκέντρωση προτάσεων και τη μορφοποίησή τους σε ενιαίο πλαίσιο.
ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Φάνης Σπανός συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα του Οργανισμού κυρία Ελένη Μαριάνου, με την οποία συζήτησαν τις δυνατότητες διαρκούς ανάδειξης και υποστήριξης ζητημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Ευρώπη μέσα από το δίαυλο του CPMR.

Επισημαίνεται ενδεικτικά, ότι στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο η υπαγωγή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο "Στόχο ΙΙ" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως συνέπεια τη δραματικά μειωμένη πρόσβαση σε Ευρωπαϊκούς πόρους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων που από στατιστική στρέβλωση καταγράφεται ως εγχώριο προϊόν της Στερεάς Ελλάδας. Ομοίως, τέλος, σημαντικούς πόρους στερείται σήμερα η Εύβοια λόγω της αντιμετώπισής της από την Ευρώπη ως ηπειρωτικό και όχι νησιωτικό έδαφος.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη δράση του CPMR έρχεται σε συνέχεια της σειράς επαφών που διενεργούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων για την ανάπτυξή της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA