Ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα - Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα - Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του

Ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα - Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του
Όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους δώρο Πάσχα. Μόνο σε χρήμα η καταβολή του και όχι σε είδος.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμοίβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Πως υπολογίζεται η αναλογία δώρου

Εάν ένας εργαζόμενος πληρώνεται με μισθό, παίρνει το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για όσους μήνες έχει δουλέψει στην περιόδο αναφοράς. Εάν ο εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο, λαμβάνει ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές μέρες απασχόλησης. Εάν κάποιος έχει δουλέψει λιγότερο από 8 μέρες, επισης δικαιουται δώρο Πάσχα με βάση το κλάσμα που προκύπτει για τις λιγότερες από τις 8 μέρες.

Μέχρι πότε καταβάλλεται το δώρο

Το Δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβάλλεται το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Στο δώρο παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Δεν καταβάλλεται σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα

Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί μόνο σε χρήμα και όχι σε είδος, δηλαδή σε αρνί ή άλλο προϊόν. Δε συνυπολογίζονται στο δώρο οι μέρες που απουσίαζε δικαιολογημένα ο μισθωτός απο την εργασία του. Αντίθετα συνυπολογίζεται ο χρόνος που οι γυναίκες λείπουν νομιμα για τοκετό. Η μη καταβολή του δώρου εκτός από παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας συνιστά και ποινικό αδίκημα που διώκεται αυτόφωρα από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.


Με πληροφορίες από το Newsit

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA