Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γης | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γης
Η 22η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Ημέρα της Γης» με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία του πλανήτη...

Οι εκδηλώσεις της «Ημέρα της Γης» συντονίζονται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και η ημέρα γιορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης», μόλις το 2009, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Βολιβίας Ιβο Μοράλες. Η έμπνευση του θεσμού, ωστόσο, αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόνελ το 1969 σε ένα Συνέδριο της Ουνέσκο στο Σαν Φρανσίσκο.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκοσμίου Ημέρας της Γης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χ. Παγώνης τόνισε: "Καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες , υπερχείλιση ποταμών, λειψυδρία, αποτελούν φυσικές καταστροφές που δυστυχώς σημειώνονται με μεγάλη συχνότητα τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμη και στη χώρα μας. Η ανθρώπινη παρέμβαση και η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον έχει επιφέρει διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας . Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η εφαρμογή συγκεκριμένων – στοχευμένων δράσεων είναι πλέον απαραίτητες, πρώτιστα σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια σε εθνικό και παγκόσμιο.

Η επεξεργασία των λυμάτων, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση , οι υδατικοί πόροι, η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν ζητήματα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να διαχειριστεί σε καθημερινή βάση , δίνοντας προτεραιότητα στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών .

Πολίτες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κυβερνήσεις οφείλουν να κινητοποιηθούν σε ένα κοινό μέτωπο, με δράσεις για την προστασία των πράσινων χώρων μέσα στις πόλεις , ενίσχυση των δημοσίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προώθηση χρήσης ποδηλάτου, εξοικονόμηση ενέργειας , ορθολογική χρήση φυσικών πόρων, προστασία του θαλάσσιου και δασικού πλούτου.

Ο προβληματισμός όλων στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης , ας είναι η σκέψη ότι η ζωή πάνω στη γη είναι αυτονόητη, αλλά όχι δεδομένη."

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA