Αποστόλου: «Παραπληροφορούν! Οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις δεν θα επηρεαστούν» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αποστόλου: «Παραπληροφορούν! Οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις δεν θα επηρεαστούν»

"Οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αγροτικές ενισχύσεις δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν ούτε κατ΄ελάχιστο. Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε συζητείται ούτε διακυβεύεται από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής" ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τονίζει ότι "η Κοινή Αγροτική Πολιτική αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο κ. Αποστόλου κάνει λόγο για "παραπληροφόρηση", η οποία, όπως σημειώνει, "λογικό είναι να προκαλεί ανησυχία στους αγρότες".

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου:

Ερ: Υπάρχει μια ανησυχία στους αγρότες, στον αγροτικό κόσμο, για το θέμα των επιδοτήσεων. Ποια είναι η απάντησή σας;

Απ: Κοιτάξτε, υπάρχει μια παραπληροφόρηση, η οποία λογικό είναι να προκαλεί ανησυχία. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα: οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αγροτικές ενισχύσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν ούτε κατ΄ελάχιστο. Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε συζητείται ούτε διακυβεύεται από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, επειδή μπήκε το θέμα ότι σε μια ενδεχόμενη αδυναμία να ανταποκριθεί η χώρα μας στις υποχρεώσεις της, τις κοινοτικές ή τις υποχρεώσεις προς τρίτους, μήπως τυχόν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια παρακράτηση των συγκεκριμένων εισροών του χώρου είτε αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης είτε αφορούν τις ενισχύσεις. Λοιπόν ξεκαθαρίζουμε ένα πράγμα. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που χρησιμοποιεί η Ελλάδα και οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκεί τα χρήματα που έρχονται είναι χρήματα τα οποία αφορούν έργα που έχουν γίνει, έχουν πληρωθεί με βάση τα τιμολόγια, και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο το οποίο να δίνει το δικαίωμα στην Επιτροπή να αρνηθεί τη συμμετοχή της στα έργα. Διότι όσα έργα έγιναν, έγιναν με την έγκρισή της και απαιτούν αυτές τις διαδικασίες, άρα δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ένα ευρώ να περικοπεί από εκεί. Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, τις ενισχύσεις, να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Εμείς τις ενισχύσεις τις καταβάλλουμε παίρνοντας δάνειο από συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα και μετά από ένα μήνα δυο μήνες, με βάση τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει και έχει εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έρχονται οι πληρωμές γιατί τις έχουμε εκχωρίσει στο τραπεζικό ίδρυμα, μπαίνουν στο συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα . Θέλω όμως να πω εκεί ότι δεν μπορεί γίνει κατάσχεση σε χείρες τρίτου γιατί δεν είναι ομοειδής η απαίτηση. Άλλο πράγμα οι ενισχύσεις, άλλο πράγμα οι οφειλές αυτές προς τρίτους που ενδέχεται να προβούν στη διαδικασία της συγκεκριμένης παρακράτης, κατάσχεσης σε χείρας τρίτου. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κανένα μα κανένα ζήτημα όσον αφορά τις ενισχύσεις.

Ερ: Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών;

Απ: θα συνεχίσουν να πληρώνουν.

Ερ: Κανονικά;

Απ: Από εκεί και πέρα το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, όπως καταλαβαίνετε εμείς έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε τις αποφάσεις μας στα τραπεζικά ιδρύματα για τις πληρωμές. Η εκταμίευση είναι μια άλλη διαδικασία την οποία όπως αντιλαμβάνεστε ιδιαίτερα αυτές τις μέρες έχει τις δυσκολίες τις γνωστές.

Ερ: Κύριε υπουργέ, η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι ουσιαστικά με την πρόταση που έχετε κάνει εσείς, η κυβέρνηση δηλαδή όχι προσωπικά εσείς, στους θεσμούς για φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 26%, ουσιαστικά είναι ταφόπλακα για τους αγρότες λέει η Νέα Δημοκρατία, καθώς η κυβέρνηση η προηγούμενη είχε καταφέρει, όπως λέει, να έχουμε φορολογία των αγροτών στο 13%. Τι απαντάτε;

Απ.: Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση η προηγούμενη είχε από μηδέν ευρώ που τουλάχιστον είχαμε μέχρι τις 12,5 χιλιάδες ευρώ, να πάει τους αγρότες στο 13% από το πρώτο ευρώ και βεβαίως όσον αφορά τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις στο 26%. Διότι έτσι μην παραπληροφορούν. Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε λογιστή-φοροτέχνη εάν δεν κάναμε την παρέμβαση να αφαιρέσουμε τις δώδεκα χιλιάδες από τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις -όλα θα πήγαιναν και εννοώ με βάση τη φορολόγηση που θεσπίστηκε το 2014 και αφορούσε το οικονομικό έτος του 2015- όλα θα πήγαιναν με 26%. Κάναμε αυτή την παρέμβαση και στην προκαταβολή μάλιστα από το 50… στο 27,5 για να απαλύνουμε, αυτή ήταν η δική μας θέση. Τώρα από εκεί και πέρα υπάρχει η θέση των δανειστών, η οποία πραγματικά είναι εξοντωτική, αυτή μιλάει για 26 που μπορεί να έφτανε και στο 28, 29%. Μιλάει για αύξηση της προκαταβολής από το 27,5% στο 100%, κατάργηση της απαλλαγής που είπαμε για τις επενδύσεις για αυτό το ποσό τις βάζει όλες να είναι στο εισόδημα μέσα και να φορολογούνται με το ποσοστό που σας ανέφερα σήμερα εκεί εμείς καλούμε τους αγρότες να πουν το όχι. Το τι είχε θεσπίσει η Νέα Δημοκρατία ήταν κάτι το οποίο δυστυχώς θα το πληρώσουν κατά ένα μεγάλο μέρος και τη φετινή χρονιά οι αγρότες.

Ερ.: Κύριε υπουργέ το ερώτημα είναι τα μέτρα που ουσιαστικά προτείνουν οι δανειστές είναι τόσο σκληρά για τον αγροτικό τομέα που εμείς ως χώρα δεν μπορούμε να τα δεχτούμε; Μήπως θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμβιβασμός;

Απ.: Κοιτάξτε να δείτε. Οπωσδήποτε από την ώρα τώρα που μπαίνουμε σε μία εμείς πιστεύουμε ότι ακόμη δεν έχει άρχισε μία διαπραγμάτευση θα έλεγα έστω και στο και πέντε. Και αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει αίσιος τέλος. Μέσα στα ζητήματα λοιπόν που αφορούν το χώρο μπορεί οπωσδήποτε να υπάρξει μια συνεννόηση από τη δική μας πλευρά να βρούμε έναν να καταλήξουμε σε κάποια απόφαση διότι το σημαντικότερο απ΄ όλα και εγώ έχω αυτή την άποψη ότι αν υπάρξει κάποια αναφορά στη ρύθμιση του χρέους νομίζω πως πρέπει να κλείσουμε να μπούμε σε μια καινούρια θα έλεγα πορεία και με βάση αυτό που εμείς καταθέτουμε μπορεί να μην γίνει στο σύνολό του δεκτό αλλά τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι της ρύθμισης του χρέους που είναι πάρα πολύ σημαντικό . Αν δεν τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει περίπτωση όποια συμφωνία να κλείσουμε μέσα σε μια μαύρη τρύπα θα πηγαίνουν όλα τα χρήματα που υποτίθεται δημοσιονομικά θα εξοικονομούμε και βέβαια το χρέος θα εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. Προς αυτή την κατεύθυνση κάτι πρέπει να γίνει έστω και την υστάτη στιγμή.

Ερ.: Βλέπετε υπουργέ το ενδεχόμενο αυτό να υπάρξει συμφωνία και να μην γίνει το δημοψήφισμα ίσως;

Απ.: Κοιτάξτε από εκεί και πέρα δεν μπορώ να μπω σε διαδικασίες γίνει δεν γίνει. Αν υπάρξει μία συμφωνία πριν το δημοψήφισμα από εκεί και πέρα το αποτέλεσμά του εκ των πραγμάτων θα είναι ένα αποτέλεσμα που οπωσδήποτε θα λάβει υπ΄ όψιν του η συμφωνία. Δεν θα είναι ουσιαστικά η έκφρασή του με τα δεδομένα που διαμορφώνονται μέχρι σήμερα. Όπως καταλαβαίνετε μια συμφωνία την οποία όλοι αναζητούμε την υστάτη στιγμή θα είναι αυτή που επιβραβευθεί από τον ελληνικό λαό .

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA