ΕΝΦΙΑ τέλος – Έρχεται νέος φόρος ακινήτων (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

ΕΝΦΙΑ τέλος – Έρχεται νέος φόρος ακινήτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Το απόλυτο... χάος επικρατεί με τον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση, είτε με τη νέα της δομή, είτε με την προηγούμενη μιλά διαρκώς για αλλαγή, αντικατάσταση φοροελαφρύνσεις κλπ, ωστόσο ακόμη όλα είναι... φλου - Το μόνο για το οποίο διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης είναι πως “ο ΕΝΦΙΑ το 2015 θα είναι ό,τι και ο ΕΝΦΙΑ του 2014”.

ΒΙΝΤΕΟ
Οι πληροφορίες λένε για ένα σχέδιο το οποίο μελετάται και αφορά στην φοροελάφρυνση με τον νέο φόρο, ο οποίος πιθανότατα θα έχει και άλλο όνομα για ψυχολογικούς αλλά και πολιτικούς λόγους. 

Οι ελαφρύνσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας (από πολλούς η μικρή αξία υπολογίζεται στις 50.000 ευρώ) οι οποίο θα απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως από τον φόρο ακινήτων. Παράλληλα μελετάται η πλήρης απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, επίσης για ακίνητα με μικρή αξία και σε συνδυασμό με κοινωνικά κριτήρια.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ωστόσο μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ξεκαθάρισε ότι “για το 2016 έχουμε συμφωνήσει στόχος θα είναι 2,65 δισ” και έτσι θεωρείται βέβαιο ότι οι μειώσεις για κάποιους θα σημάνουν επιβαρύνσεις για άλλους. Έτσι αναμένεται να μπους στο στόχαστρο εξοχικές κατοικίες ( και εδώ είναι ένα ερώτημα εάν ως εξοχικά θα θεωρούνται και τα σπίτια στο χωριό) ή αγροτεμάχια μεγάλης αξίας εκτός σχεδίου πόλης που σήμερα επιβαρύνονται με ελάχιστο φόρο.
 
Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια ανέφερε χαρακτηριστικά “άλλο το αγροτεμάχιο στην Κρήτη όπου έχει απόδοση άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δεν είναι χωράφι και άλλο στην Ήπειρο” προαναγγέλλοντας ουσιαστικά διαβάθμιση στη φορολόγηση και σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια.

Κατά τα άλλα ο υπουργός αναπληρωτής μίλησε για ακόμη μια φορά για το περιουσιολόγιο, το οποίο θα αποτελέσει κλειδί για τη φορολόγηση, ενώ σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές είπε ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου εργάζονται υπερωρίες και δεν προλαβαίνουν επιμένοντας ότι οι νέες αντικειμενικές δεν αναμένονται πριν τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή, την τελευταία στιγμή πριν τα επόμενα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων. 

Οι μειώσεις βέβαια των αντικειμενικών αξιών δεν θα σημάνουν και μείωση των εσόδων του κράτους, τα οποία όπως επεσήμανε δύο φορές ο υπουργός θα παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” το σχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα περιλαμβάνει πέντε βασικές αλλαγές και παρεμβάσεις:
 

Καθιέρωση ενός χαμηλού αφορολόγητου ορίου για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογούμενου. Τα σενάρια για το ύψος του αφορολόγητου κινούνται μεταξύ 20.000 - 50.000 ευρώ και το τελικό ύψος του θα εξαρτηθεί από τις άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου και τον συμπληρωματικό φόρο. Αν όμως το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ, το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο ενώ με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία.

Παρεμβάσεις στις κλίμακες υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, για τις οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τ.μ. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. 

Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Επανεξέταση των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.ά).

Αύξηση της φορολογίας για τα εξοχικά και τις πολυτελείς κατοικίες, καθώς και για τα οικόπεδα και αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιά.

Πηγή: Newsit

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA