Σε επιφυλακή για την ελονοσία ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας - Έκτακτη συνεδρίαση για τα κρούσματα - Εφιστά την προσοχή σε γιατρούς και πολίτες του Νομού | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Σε επιφυλακή για την ελονοσία ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας - Έκτακτη συνεδρίαση για τα κρούσματα - Εφιστά την προσοχή σε γιατρούς και πολίτες του Νομού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ευβοίας συνεδρίασε την 1-9-2016 και ανέλυσε διεξοδικά τα υγειονομικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας, όσον αφορά τα κρούσματα ελονοσίας...

Αφορμή για να πραγματοποιηθεί αυτή η έκτακτη συνεδρίαση, στάθηκε το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν 10 κρούσματα ελονοσίας στη Στερεά Ελλάδα, δύο εξ αυτών στη περιοχή των Καθενών.

Δείτε την ανακοίνωση:

Όπως εχουμε ενημερώσει εδώ και πολλούς μήνες, βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την αποτροπή επανεγκατάστασης της νόσου είναι:

1. Έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών με οργάνωση έργων εντομοκτονίας και συστηματική εντομολογική επιτήρηση από τις Περιφέρειες της χώρας και

2. Η έγκαιρη ανίσχευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, έχει διαβιβαστεί ενημερωτικό επιστημονικό υλικό προς τους ιατρούς της πόλης, εφιστώντας την προσοχή για τον αυξημένο δείκτη υποψίας και εγρήγορσης για την πρώιμη ανίχνευση της νόσου. 


Οι πολίτες πρέπει απαρέγκλιτα να επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό με ρίγος, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία, συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, γενική αδιαθεσία, ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ωχρότητα δέρματος, κλπ.

Επισημαίνεται ότι η ελονοσία μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι και όχι από άτομο σε άτομο, μέσω της συνήθους κοινωνικής επαφής.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μέτρα αποφυγής κουνουπιών στο σπίτι

Αντικουνουπικά πλέγματα(σίτες), κουνουπιέρες, χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών μακράς δράσης (οδηγίες από τους ιατρούς για έγκυες γυναίκες και παιδιά), ανεμιστήρες, κλιματιστικά, κίτρινοι λαμπτήρες για τους εξωτερικούς χώρους.

Ατομικά μέτρα προστασίας


Ρούχα με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα.

Μέτρα καταπολέμησης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών

Απομάκρυνση των στάσιμων νερών (βάζα, γλάστρες, λεκάνες, κουβάδες, βαρέλια κλπ), λυμάτων, νερών αποχέτευσης, αποβλήτων, κάλυψη ανοιχτών δεξαμενών, καθαρισμός φρεατίων και υδρορροών, τακτικό κούρεμα του γρασιδιού, των θάμνων και των φυλλωσιών με πρωινό πότισμα φυτών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr ή να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους ιατρό.


  

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA