Σεισμός: Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές στην Ελλάδα | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Σεισμός: Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές στην Ελλάδα

Πανελλήνια αναστάτωση προκαλούν οι φήμες για επερχόμενο σεισμό σε δυο περιοχές της Ελλάδας με πολλούς να δίνουν ονόματα ακόμη και μεγέθη και χρόνο εκδήλωσης του σεισμού...

Όλα ξεκινούν από τη δήλωση του Άκη Τσελέντη ότι υπάρχουν στοιχεία για δύο περιοχές της χώρας όπου αναμένεται μεγάλος σεισμός, περιοχές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η πολιτεία.

Με την ανησυχία να εντείνεται από φήμες που σκορπούν ορισμένοι δεξιά και αριστερά ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για εκδήλωση μεγάλου σεισμού άμεσα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε “χωρίς να ξέρουμε τον χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη, όμως η πρόβλεψη απαιτεί και τον χρόνο οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη αλλά για εκτίμηση”.

Έτσι ο κ. Χουλιάρας ξεκαθαρίζει ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί ισχυρός σεισμός “το ελληνικό τόξο από Κεφαλονιά ως Ρόδο, ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός” είπε είναι περιοχές που γνωρίζουμε ακόμη και από την περίοδο που πηγαίναμε στο σχολείο ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό.

Τι είχε πει ο Α. Τσελέντης:


Ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας:

“Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα απο τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο. Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει”.

"Ωστόσο", είπε, "πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα".

Πληροφορίες: Newsit

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA