Περιηγηθείτε εικονικά στα μνημεία της Χαλκίδας! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Περιηγηθείτε εικονικά στα μνημεία της Χαλκίδας!

Προτάσεις για εναλλακτικές διαδρομές - περιηγήσεις σε σημαντικά μνημεία της Εύβοιας, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, μέσα σε οικισμούς, διάσπαρτα στην ύπαιθρο ή στον αστικό ιστό της σύγχρονης πόλης δίνει το medievalroutes.gr της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας...

Σε αυτές τις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται και η γνωριμία με τα μνημεία της πόλης της Χαλκίδας μέσα από έντεκα σημεία στάσης - επίσκεψης στα οποία περιλαμβάνεται και εικονική περιήγηση.

Αφετηρία της διαδρομής το σημερινό ιστορικό κέντρο της και συγκεκριμένα ο ναός της Αγίας Παρασκευής, μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με πολλά γοτθικά στοιχεία.

Απέναντι από το ναό στέκεται ένα πρόσφατα αποκατεστημένο κτήριο, η λεγόμενη «Οικία του Βαΐλου». Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο κοσμικό κτήριο της πόλης από την εποχή της Λατινοκρατίας, πιθανόν έδρα του ενετού διοικητή, όπου εντοπίζονται τρεις οικοδομικές φάσεις, η ενετική, η οθωμανική και η νεοκλασική.

Επόμενη στάση, η αρχοντική οικία στην οδό Παίδων, τυπικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής της περιόδου.

Στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών υψώνεται το οθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ, όπου φιλοξενείται έκθεση χαρακτικών.

Απέναντι υπάρχει η οθωμανική κρήνη του Χαλίλ. Επόμενη στάση, στο τμήμα του μεσαιωνικού τείχους, όπου σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο. Στη συνέχεια της διαδρομής, επίσκεψη στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Αλέξανδρο Λυκάκη, αρχιτέκτονα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, το 1901.

Λίγο πιο πάνω στην πλατεία αγοράς, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, διατηρείται καμαροσκεπής τάφος του 4ου-5ου αιώνα μ.Χ.. Στην ίδια περιοχή, κατά τον 12-13ο αι. μ.Χ. λειτούργησαν κεραμικά εργαστήρια, ενώ κατά την οθωμανική περίοδο ήταν η αγορά της πόλης και το παζάρι.

Στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, επί της οδού Αρεθούσης, έχει διαμορφωθεί μικρός αρχαιολογικός χώρος όπου περιλαμβάνει ρωμαϊκά λουτρά, τμήμα παλαίστρας, χώρο δηλαδή άσκησης των νέων, κοσμημένης με ψηφιδωτά δάπεδα με σκηνές αθλητών, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Στη συνέχεια της οδού, στο αίθριο των ΚΤΕΛ της Χαλκίδας, διατηρείται τμήμα του οικιστικού ιστού της αρχαίας πόλης, με κατάλοιπα οικιών και εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας και σε κοντινή απόσταση τμήμα πιθανόν οθωμανικού υδραγωγείου, γνωστό ως Καμάρες.

Η διαδρομή ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο παλαιό οινοπνευματοποιείο της Αρέθουσας, όπου στεγάζεται το νέο Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Εύβοιας.
 
Πατήστε ΕΔΩ και περιηγηθείτε εικονικά στα μνημεία της πόλης.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA