Τσίπρας-Ερντογάν: «Θερμό» κλίμα και έντονη αντιπαράθεση on camera - Ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος εδώ και 65 χρόνια που ήρθε στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Τσίπρας-Ερντογάν: «Θερμό» κλίμα και έντονη αντιπαράθεση on camera - Ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος εδώ και 65 χρόνια που ήρθε στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.

"Αντιμετωπίζουμε συνεχείς προκλήσεις στην περιοχή μας και σε αυτή την περιόδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού με την Τουρκία", είπε ο πρωθυπουργός. 
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν, να συμβάλλουν στην σταθερότητα της περιοχής. Αλλά αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Λωζάνης». Είπε παράλληλα πως «οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη συνιστούν απειλή». «Για την μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, συμφωνήσαμε, με δική μας πρωτοβουλία, να ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε, «τις πάγιες θέσεις μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ».

«Συμφωνήσαμε σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών μας για εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που έχει βοηθήσει και έχει αποτρέψει θανάτους στο Αιγαίο», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει σταθερά μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάει προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε σύντομα η Τουρκία να επιστρέψει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

ΒΙΝΤΕΟ

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά ως κράτος δικαίου, τηρούμε την διάκριση των εξουσιών. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απόλυτα σεβαστές από όλους μας».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν είπε «σας προσκαλώ να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται σε καχυποψία και προκλήσεις, αλλά σε στέρεα θεμέλια. Αν δεν το αποδεχτείτε φοβάμαι ότι θα αποβεί σε βάρος των λαών μας και των ευρω-τουρκικών σχέσεων»

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για την ουσιαστική, όπως είπε συνομιλία τους. «Για την Ελλάδα το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο, γιατί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Είναι ευκαιρία να συνδράμουμε για το καλύτερο δυνατό κλίμα μεταξύ των δύο λαών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ερντογάν: Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας

Ευτυχής για αυτή την επίσκεψη δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος που όπως είπε πραγματοποίησε 65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα. «Αυτός ο χώρος μού είναι οικείος, αλλά έρχομαι πρώτη φορά ως Πρόεδρος», τόνισε.

«Τα βήματα που κάναμε είναι σημαντικά. Μεταξύ των θεμάτων που θίξαμε ήταν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα επανενεργοποιηθεί. Μιλήσαμε για εμπορική συνεργασία και σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, αλλά και τον τουρισμό, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας. «Πρέπει να πω ότι εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα γνωρίζει καλά τον αντιτρομοκρατικό αγώνα», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, ενώ μιλώντας για το θέμα των πραξικοπηματιών που έχουν προσφύγει στην Ελλάδα, είπε, πως ανέφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «αυτοί μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, αφού έχουμε καταργήσει την θανατική ποινή και στη χώρα δεν γίνονται βασανιστήρια».

Για τη Συνθήκη της Λωζάνης όπως είπε μίλησε για θέμα αναδιαμόρφωσης, αναθεώρησης. «Στη Συνθήκη δεν υπάρχουν μόνο θέματα για το Αιγαίο αλλά και για μειονοτικά θέματα» είπε και πρόσθεσε ότι «στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις. Π.χ. για το θέμα της μειονότητας λέμε ότι υπάρχει οικονομικό χάσμα στο κατά κεφαλήν εισόδημα της Δυτικής Θράκης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης λέμε ότι ο αρχιμουφτής πρέπει να εκλέγεται. Εμείς καταργήσαμε την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάννης ότι θα χρειάζεται έγκριση για τα ταξίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε για αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων ούτε κάτι άλλο, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει θέμα για τα τζαμιά» και πρόσθεσε «Εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο ή πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Και νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια θέματα στη Δυτική Θράκη. Πρέπει να μην παραμένουν πια στο τραπέζι αυτά τα θέματα και να τα συζητούμε».

Ο Ερντογάν είπε ότι «για το Κυπριακό είμαστε και οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις. Πάντα αναθέταμε το θέμα στους υπουργούς Εξωτερικών και μετά κάναμε συναντήσεις στο Νταβός αλλά τελευταία στιγμή η ελληνο-κυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Αυτό οδήγησε στο δημοψήφισμα για την Κύπρο, όπου απορρίφθηκε η πρόταση Ανάν. Πάλι στις τελευταίες συνομιλίες ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που αποχώρησε».

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «υπάρχουν θέματα που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές. Όπως τα θέματα του Αιγαίου. Είναι δυσεπίλυτα ίσως αλλά μπορούν να λυθούν με διαπραγματευτικές συνομιλίες. Πρέπει να κοιτάμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να προχωρήσουμε».

Σημείωσε ακόμα ότι «η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι επενδύσεις που έχει κάνει από τον προϋπολογισμό της είναι 30 δισ. δολάρια. Τα 800 εκατ. που έχει δώσει η ΕΕ πηγαίνουν στην Ερυθρά Ημισέληνο, όχι σε εμάς».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ πρωτεύουσας του Ισραήλ, από τις ΗΠΑ. «Η Ιερουσαλήμ είναι έδρα τριών θρησκειών. Μόνο οι ΗΠΑ την αναγνώρισαν ως πρωτεύουσα ενός κράτους», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ωστόσο ότι «η Σύνοδος των Αραβικών Κρατών θα αποφανθεί επί του θέματος της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ».

Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων και σε σχετική ερώτηση για τη Θράκη απάντησε: "Στη Δυτική Θράκη το ζήτημα του μουφτή είναι μία σοβαρή πληγή και ο Πρωθυπουργός πιστεύω ότι θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας δεν διαφωνούμε αλλά αν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Όσον αφορά το ζήτημα των θρησκειών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των Υπουργείων μας. Τα βήματα ειδικά στο Κυπριακό είναι για μία δίκαιη λύση. Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται αλλά εγώ που είμαι μεγαλύτερος βλέπω ότι η πείρα μου από την ενασχόληση είναι πολύτιμη και μπορώ να παράσχω τα αναγκαία έγγραφα για την ταχύτερη επίλυση. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε θέμα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα".
Τσίπρας: Στην Κύπρο υπήρξε εισβολή

O Αλέξης Τσίπρας με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου αναφέρθηκε, εκ νέου στη συνθήκη της Λωζάνης, και υπογράμμισε ότι «δυο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν. Δεν ζητάει αναθεώρηση την αναθεώρηση της Λωζάνης όπως κατάλαβα από τις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τα σύνορά μας. Είμαι μπερδεμένος αν αυτό που θέτει είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ορθή τήρηση της Συνθήκης, όπως το θέμα που αναφέρει για τη Δυτική Θράκη.

Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο έλξης των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους και γενικότερα τις μειονότητες. Τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας για τους Έλληνες πολίτες δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης».

Αναφερόμενος στο θέμα της απόφασης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε, «για την Ιερουσαλήμ είμαστε ξεκάθαροι. Σταθερά προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία για δημιουργία δύο κρατών. Έχουμε βαθιές ρίζες με τον Αραβικό κόσμο και φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η απόφαση Τραμπ είναι μία απόφαση που δεν συμβάλει στην υπόθεση της ειρήνης σε μία εύθραυστη περιοχή».

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, να ξεκαθαρίσουμε ότι, στο Κυπριακό, το θέμα μένει ανοιχτό 43 χρόνια. Το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή στην Κύπρο. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί. Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤ, ΕΡΤ1

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA