Εγκληματικές οργανώσεις στη Χαλκίδα: Προφυλακίστηκαν οκτώ άτομα - Ελεύθεροι οι άλλοι δέκα! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Εγκληματικές οργανώσεις στη Χαλκίδα: Προφυλακίστηκαν οκτώ άτομα - Ελεύθεροι οι άλλοι δέκα!

Ενώπιον του Εισαγγελέα και του Ανακριτή Χαλκίδας βρέθηκαν οι 18 συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Χαλκίδας (δείτε ΕΔΩ)...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προφυλακίστηκαν 8 άτομα ενώ οι υπόλοιποι 10 αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την διεξαγωγή της δίκης.

Όπως είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ, εξαρθρώθηκαν πλήρως δύο ανεξάρτητες πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην κατ’ εξακολούθηση διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής

Επιπλέον εξαρθρώθηκε ομάδα, η οποία δραστηριοποιούταν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τοκογλυφία, αλλά και στην τέλεση εκβιάσεων.


Για πάνω από έξι μήνες, οι αστυνομικοί της Χαλκίδας προσπαθούσαν να δέσουν την μεγάλη υπόθεση και να καταφέρουν να σχηματίσουν δικογραφία για τα μέλη των συμμοριών.

Κεντρικό ρόλο φαίνεται ότι είχε ένας έμπορος ξυλείας στο Βασιλικό Χαλκίδας ο οποίος από την αρχή της οικονομικής κρίσης περίπου το 2008 εκμεταλλευόταν την δύσκολη οικονομική κατάσταση συμπολιτών του και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δάνειζε τοκογλυφικά όσους είχαν ανάγκη άμεση για χρήματα.

Δυο συνεργάτες του εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή σε υποθέσεις κλοπών αλλά και σε εμπόριο ναρκωτικών στη βόρεια Εύβοια αλλά και στη Χαλκίδα. 

Επιπλέον εκβίαζαν τα θύματα τους, στις περιπτώσεις που καθυστερούσαν την καταβολή των «συμφωνηθέντων», ασκώντας πίεση και απειλές για «σφράγιση» των επιταγών.

Τα μέλη των συμμοριών μάλιστα ήταν τόσο σίγουρα ότι ποτέ δεν θα έπεφταν στα χέρια των αρχών, που δεν δίσταζαν να μιλούν ανοιχτά στα κινητά τους τηλέφωνα για τις παράνομες πράξεις τους και μάλιστα απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Χαλκίδα, παρόντος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, συνελήφθησαν 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» στέλεχος από μία εγκληματική οργάνωση, τα οποία διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη στη Χαλκίδα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Ακόμα, συνελήφθησαν άλλα 8 μέλη της από την 2η εγκληματική οργάνωση, τα οποία διέπρατταν κλοπές, κυρίως από ανενεργά εργοστάσια, σε περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Αττικής, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» της στέλεχος, ο οποίος με έναν ακόμη δράστη που συνελήφθη, επίσης, είχαν επιδοθεί σε ευρεία τοκογλυφική και εκβιαστική δράση.

Με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, στην πρώτη εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ο φερόμενος ως αρχηγός της που είναι ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, καθώς και 7 ακόμη μέλη της, εκ των οποίων 4 ελληνικής καταγωγής ηλικίας 42, 39, 34 και 23 ετών, καθώς και 3 αλβανικής καταγωγής, 2 άνδρες ηλικίας 24 και 35 ετών και μία 29χρονη. Οι αστυνομικοί αναζητούν ακόμη 2 άτομα αλβανικής καταγωγής, ηλικίας 63 και 24 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί, η δράση της χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2017 και λειτουργούσαν σε 2 υποομάδες.

Η πρώτη διακινούσε κυρίως κοκαΐνη στη Χαλκίδα και στη γύρω περιοχή και μοίραζε ναρκωτικά σε 40 περίπου χρήστες που "πιάστηκαν" μέσω συνομιλιών και θα κληθούν να καταθέσουν, καθώς δεν συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου. Η 2η υποομάδα διακινούσε χασίς και κοκαΐνη κυρίως στη Βόρεια Εύβοια. 

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συμμορία, αυτή είχε ενασχόληση με κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων, κυρίως σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Τα στοιχεία των αστυνομικών σημειώνουν να έχει ξεκινήσει τη δράση της στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού και ουσιαστικά «έγδυνε» τα εργοστάσια της περιοχής που είχαν βάλει «λουκέτο». Έχοντας ακόμη και γερανοφόρο όχημα, «σήκωναν» ό,τι ωφέλιμο είχε απομείνει, τα αποθήκευαν σε ασφαλή σημεία πριν τα διαθέσουν σε κλεπταποδόχους.

 

Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 52χρονο αρχηγό της 2ης συμμορίας μαζί με έναν ακόμη 53χρονο να έχουν στήσει τοκογλυφική επιχείρηση και «έσπαγαν» επιταγές κρατώντας τόκο από 5% έως 10% το μήνα.

Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί 15 περιπτώσεις που το τοκογλυφικό κύκλωμα «έγδυσε» κυριολεκτικά τα θύματά του. Μάλιστα, στις περιπτώσεις καθυστερήσεων υπήρχαν πιέσεις, απειλές και εκβιασμοί σε βάρος των θυμάτων τους.

Επίσης, ο 53χρονος κατηγορείται και ως ηθικός αυτουργός σε υπόθεση εμπρησμού επιχείρησης, τον Νοέμβριο του 2016.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA