Πέρασε και από την Χαλκίδα η θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση! (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Πέρασε και από την Χαλκίδα η θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση! (ΦΩΤΟ)

Για 48 ώρες έδεσε στο Λιμάνι Χαλκίδος η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση «Χριστίνα Ωνάση», σύμβολο της εποχής της οικονομικής παντοκρατορίας του Έλληνα κροίσου... 

Η θαλαμηγός βρέθηκε στα Ναυπηγεία Χαλκίδος για προγραμματισμένη συντήρηση και στη συνέχεια έμεινε στο Λιμάνι της πόλης προκειμένου οι επιβάτες του να γνωρίσουν την Χαλκίδα και τις γύρω περιοχές. 

Λίγα λόγια για το θρυλικό σκάφος του Ωνάση:

Από το 2005 είναι διαθέσιμη για ναύλωση ενώ σήμερα το ποσό ενοικίασης για μια εβδομάδα ξεπερνά κατά κάτι το ποσό των 450.000€.

Από το κατάστρωμά του και τους πολυτελείς χώρους του έχουν περάσει ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ουίστον Τσώρτσιλ, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Φράνκ Σινάτρα, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι.

Ο Αριστοτέλης ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια το 1954 για το «Χριστίνα Ο»», αναφέρει το πρακτορείο που έχει αναλάβει την πώληση της θαλαμηγού.

Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975 άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα. Εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά.

Το 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου, φίλος της οικογένειας Ωνάση. Επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας και το όμικρον «Ο» και ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, πληρώνοντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2005 μέχρι σήμερα η «Χριστίνα Ο» ήταν διαθέσιμη για ναύλωση έναντι περίπου 450.000 ευρώ την εβδομάδα.

Διαθέτει έχει μία προεδρική σουίτα, 18 καμπίνες επιβατών καθώς και πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που συνδέονται μεταξύ τους με μία κεντρική σπειροειδή σκάλα. Τα πρυμναίο κύριο κατάστρωμα διαθέτει πισίνα με έναν ψηφιδωτό Μινώταυρο στο δάπεδο της, το οποίο ανυψώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού για να σχηματίσει μία πίστα χορού.

Το κατάστρωμα περιπάτου διαθέτει ελικοδρόμιο. Στο μπαρ «του Άρη», τα σκαμπό είναι φτιαγμένα από μαλακό λεπτό δέρμα Ρυγχοφάλαινας. Επιπλέον, η θαλαμηγός περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αθλητικό κέντρο, παιδότοπο, κέντρο ομορφιάς, γυμναστήριο, τζακούζι και χώρο για μασάζ.

Το μήκος της «Christina O» φτάνει τα 99 μέτρα, ενώ έχει πλάτος 11 μέτρων και εκτόπισμα 2.250 τόνων. Δεν κατασκευάστηκε για σκάφος αναψυχής. Αντιθέτως, ήταν ένα…πολεμικό πλοίο. Επρόκειτο για μία υπό απόσυρση ανθυποβρυχιακή φρεγάτα καναδικής κατασκευής που μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απόβαση στην Νορμανδία πουλιόταν για παλιοσίδερα (σκραπ).

Ο Ωνάσης την αγόρασε ως σκραπ στην εξευτελιστική τιμή των 34.000 δολαρίων, κράτησε μόνο το σκαρί και επένδυσε πάνω του τέσσερα εκατομμύρια δολάρια – ποσό ιλιγγιώδες για τα μέσα της δεκαετίας του ’50, μετατρέποντάς την σε υπερπολυτελές γιοτ. Το σκάφος έχει τεθεί υπό πώληση μέσω του Edmiston ένα πρακτορείο ειδικό στα θέματα των θαλαμηγών.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA