Ο Φουρλεμάδης καταδικάστηκε σε 16 χρόνια για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ αλλά αφέθηκε ελεύθερος! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ο Φουρλεμάδης καταδικάστηκε σε 16 χρόνια για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ αλλά αφέθηκε ελεύθερος!

Σε 16 χρόνια για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο ταμείο καταδικάστηκε ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», αλλά αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του Δικαστηρίου - Του επέβαλλαν περιοριστικούς όρους μέχρι τη εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό...

Ειδικότερα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών για υπεξαίρεση εκατομμυρίων που προορίζονταν για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες.

Κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας.

Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ. Φουρλεμάδη) που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

Το υπέρογκο όμως αυτό ποσόν, όπως τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας,

Πήγε "σε ανοίκειες πληρωμές", για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες. Πληρώθηκαν μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους."

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης καταδικάστηκε για:
 
Το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, τον 1608/50.
 
Το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία. ΟΙ Δικαστές οι δικαστές έκαναν εν προκειμένω δεκτή την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης αθωώθηκε από τη μία πράξη της απιστίας που του καταλογιζόταν από το αρχικό κατηγορητήριο και αφορούσε σε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.

Στον πρώην διευθυνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ της Εκκλησίας αναγνωρίστηκαν 2 ελαφρυντικά, του προτερου έντιμου βίου και της καλης συμπεριφοράς μετά την πραξη του, με αποτέλεσμα να "σπάσουν" τα ισόβια με τα οποία κινδύνευε.

Οι δικαστές δέχθηκαν το αίτημα του και του αναγνώρισαν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του. Αφέθηκε έτσι ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.

Στο Δημόσιο επιδικάστηκε αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον Δημήτρη Φουρλεμάδη και επιπλέον 1.000 ευρώ από τη δεύτερη κατηγορούμενη.

Η φερόμενη ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (η ίδια αρνείται ότι κατείχε αυτή τη θέση), κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία, ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση του κ. Φουρλεμάδη. Της αναγνωρίστηκαν τα ίδια ελαφρυντικά και της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, με αναστολή. Αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, που κατηγορούνταν για το κακουργημα της ψευδούς βεβαιώσεως.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα:
 
5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.
 
Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Στο μεταξύ όπως μας ενημέρωσε το Δικηγορικό Γραφείο «Αλέξανδρος Ι. Φάρος και Συνεργάτες», ο εντολέας τους κ.Φουρλεμάδης. ζήτησε να κοινοποιηθεί προς δημοσίευση σε κάθε διαδικτυακή ιστοσελίδα ή λοιπά ΜΜΕ που συνέταξαν ή αναδημοσίευσαν την εν λόγω απόφαση του δικαστηρίου το εξής κείμενο:

«Κατόπιν της περατώσεως της, σε α’ βαθμό δικαιοδοσίας, ποινικής διαδικασίας κατά του κ. Δημήτριου Φουρλεμάδη, αυτός επισημαίνει σε δήλωσή του τα εξής:

"Με την σημερινή απόφαση του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, απηλλάγην πανηγυρικώς της κατηγορίας της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την αγοραπωλησία ακινήτου της «Αλληλεγγύης», γενόμενων δεκτών των σχετικών ισχυρισμών μου που επί σειρά ετών επικαλούμαι. 
 
Είμαι δε βέβαιος, ότι η σε β’ βαθμό δικαιοδοσίας επανεκδίκαση της υποθέσεως από το αρμόδιο Δικαστήριο αναφορικά με τις λοιπές αποδιδόμενες πράξεις (και δη, αυτή της υπεξαιρέσεως και της απλής απιστίας, για τις οποίες, δυστυχώς, ουδεμία έστω στοιχειώδης αναφορά στην αιτιολογία περί της καταδίκης διεμήφθη κατά την ανακοίνωση της απόφασης και παρά την παραδοχή του δικάσαντος Δικαστηρίου ότι ουδέν χρηματικό ποσό ενθυλακώθηκε από εμένα, καθόσον το σύνολο αυτών διετέθη για τους σκοπούς της οργάνωσης), θα καταλήξει στην έκδοση αθωωτικής δι’εμέ αποφάσεως, ενώ, έως τότε, θα πρέπει να τύχει αυτονόητος προστασίας το δικαίωμά μου στην προσωπικότητα και το τεκμήριο της αθωότητας, αφήνοντας απερίσπαστη την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία τιμώ και σέβομαι απεριόριστα, να επιτελέσει το καθήκον της"».
 
Πληροφορίες: DocumentoNews

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA