Ο Γιώργος Ψαθάς διαψεύδει τους «Διασώστες του ΕΚΑΒ»: «Η φωτογραφία με την σωριασμένη γυναίκα ΑμεΑ δεν είναι από τα Ψαχνά» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ο Γιώργος Ψαθάς διαψεύδει τους «Διασώστες του ΕΚΑΒ»: «Η φωτογραφία με την σωριασμένη γυναίκα ΑμεΑ δεν είναι από τα Ψαχνά»

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγραψαν ότι έγινε στα Ψαχνά» τόνισε στο EviaZoom.gr ο Δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, ο οποίος ωστόσο δεν γνωρίζει σε ποιο μέρος έχει τραβηχτεί η φωτογραφία με την σωριασμένη γυναίκα ΑμεΑ που δημοσιεύτηκε αρχικά στο facebook από τους «Διασώστες του ΕΚΑΒ» και στη συνέχεια έκανε το γύρο της Ελλάδας...

Πρόκειται για την φωτογραφία (δείτε ΕΔΩ την σχετική αναφορά από το EviaZoom.gr) στην οποία αποτυπωνόταν μια γυναίκα ΑμεΑ που στην προσπάθειά της να διασχίσει το δρόμο, λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων που είχαν αποκλείσει τη διέλευσή της από τη ράμπα, επιχείρησε να κατέβει απευθείας από το πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να βρεθεί στην άσφαλτο.

Το περιστατικό σύμφωνα με την πηγή της φωτογραφίας έγινε στα Ψαχνά και γρήγορα αναπαράχθηκε σχεδόν από όλα τα ειδησεογραφικά site της χώρας αλλά και από χιλιάδες χρήστες του facebook με πηγή προέλευσης τους «Διασώστες του ΕΚΑΒ».

Ο Δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς εξέδωσε και ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας ψευδή την ανάρτηση στο facebook, την οποία κοινοποίησαν στη σελίδα τους, ακόμη και πολιτικά πρόσωπα, συνεργάτες νυν βουλευτών, αστυνομικοί και πολλοί επώνυμοι.






Στο τέλος εμφανίζεται και σχόλιο της βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Λιβανίου




Διαβάστε τώρα ολόκληρη την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς για την επίμαχη φωτογραφία:

«Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά γινόμαστε αναγνώστες ειδήσεων που, άλλες φορές απλώς παραπληροφορούν, ενώ άλλες καθίστανται ικανές ακόμη και πανικό να προκαλέσουν στο ευρύτερο κοινό. Μια τέτοια είδηση στάθηκε η αφορμή για να θορυβήσει και την τοπική κοινωνία της πόλης των Ψαχνών. 

Όπως στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αρχή έγινε από μια ψεύτικη ανάρτηση στο facebook, με φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπωνόταν μια γυναίκα ΑΜΕΑ που, στην προσπάθειά της να διασχίσει το δρόμο, λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων που είχαν αποκλείσει τη διέλευσή της από τη ράμπα των ΑΜΕΑ, έχασε την ισορροπία της πέφτοντας από το καρότσι στο δρόμο, και διατρέχοντας τον κίνδυνο να τραυματιστεί σοβαρά.

Το εξοργιστικό με την εν λόγω ανάρτηση (ημ/νία δημοσίευσης: 7/6/2018) είναι ότι το κείμενο που συνόδευε τη συγκεκριμένη φωτογραφία έκανε λόγο για το ότι το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη την προηγούμενη ημέρα στα Ψαχνά Ευβοίας και πως η προέλευση της φωτογραφίας είναι από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ. 

Πρόκειται όμως για κάτι που διαψεύδεται τόσο από το ίδιο το ΕΚΑΒ, αφού όπως διαβεβαιώνει ο συγκεκριμένος φορέας δεν υπάρχει καταγραφή για το συγκεκριμένο περιστατικό στην πόλη των Ψαχνών, όσο και από το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, καθώς στα όριά του λειτουργεί ήδη από τις αρχές του 2017 το Αστυνομικό Τμήμα Διρφύων-Μεσσαπίων και, επομένως, αν συνέβαινε ένα τέτοιο περιστατικό, θα είχε εμπλακεί και το Αστυνομικό Τμήμα, από το οποίο θα λαμβάναμε ενημέρωση ως Δήμος.

Εκείνο ωστόσο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πώς από μια τέτοια ανάρτηση αμφίβολης προέλευσης και, άρα, αξιοπιστίας, δημιουργήθηκαν τόσες αναδημοσιεύσεις από ενημερωτικά sites, χωρίς την αυτόματη ενεργοποίηση της διαδικασίας διασταύρωσης – άρρηκτα συνδεδεμένης με τη δημοσιογραφική δράση, καθώς πριν διαδοθεί το οτιδήποτε θα πρέπει με υπευθυνότητα να επαληθεύεται.

Πρόκειται, λοιπόν, για άλλη μια απόδειξη του πώς ο ιός των ψευδών ειδήσεων (fake news) μπορεί να δημιουργήσει αφενός παραπληροφόρηση, αφετέρου αδικαιολόγητη αναστάτωση. 

Είναι πια γνωστή και επιβεβαιωμένη η τάση μια ψευδής είδηση να κατατάσσεται πρώτη στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, κατακλύζοντας τις προτιμήσεις των χρηστών. 

Ικανές για πολλές ανατροπές, οι ψευδείς ειδήσεις δεν κάνουν διακρίσεις, συμπαρασύροντας στο διάβα τους ακόμη και μικρές κοινωνίες, όπως αυτή της πόλης των Ψαχνών Ευβοίας, δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό για την τελική έκβαση της αναξιοπιστίας του περιεχομένου τους.

Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα επιλέξουμε να σταθούμε στην ουσία, που δεν είναι άλλη από την ανάγκη για σεβασμό των ατόμων με αναπηρία, και η στηλίτευση φαινομένων που προσβάλλουν τόσο την προσωπικότητά τους όσο και την υπόστασή τους εν γένει, σε όποια πόλη και αν αυτά λαμβάνουν χώρα».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA