Έκθεση Εσωτερικών Υποθέσεων: Δικαστικοί Λειτουργοί και αστυνομικοί στη κορυφή της λίστας των επίορκων - 1.126 καταγγελίες μόνο το 2017 - Η υπόθεση στα Δικαστήρια Χαλκίδας που «τάραξε» το πανελλήνιο! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Έκθεση Εσωτερικών Υποθέσεων: Δικαστικοί Λειτουργοί και αστυνομικοί στη κορυφή της λίστας των επίορκων - 1.126 καταγγελίες μόνο το 2017 - Η υπόθεση στα Δικαστήρια Χαλκίδας που «τάραξε» το πανελλήνιο!

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη - Τι δείχνει η ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ...

Όπως προκύπτει από την έκθεση του 2017, τη μερίδα του λέοντος στις καταγγελίες σε βάρος δημοσίων λειτουργών έχει το αστυνομικό προσωπικό (αστυνομικοί όλων των βαθμών και ειδικοί φρουροί), καθώς από το σύνολο των 1.126 καταγγελιών που έγιναν όλον τον χρόνο οι 703 (62%) αφορούσαν τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι υπόλοιπες 244 (ποσοστό 22%) αναφέρονταν σε καταγγελίες κατά δημοσίων υπαλλήλων, 99 (9%) αφορούσαν ιδιώτες και 80 (ποσοστό 7%) αφορούσαν καταγγελίες/πληροφορίες για εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε ότι αφορά στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών και πληροφοριών για διαφθορά ήταν για τον τομέα της δικαιοσύνης (246 από σύνολο 459) και ακολουθούν οι υπηρεσίες ΟΤΑ (54), νοσοκομεία (33), υπουργεία (28), δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί (21), οικονομικές υπηρεσίες (17), Περιφέρειες (15), πυροσβεστική (9), στρατιωτικές υπηρεσίες (8), λιμενικό και εκπαιδευτικά ιδρύματα (από 7), τελωνειακές υπηρεσίες (5), ασφαλιστικά ταμεία (3), προξενικές αρχές και Βουλή (από 1), και άλλοι οργανισμοί (4).

Ανάμεσα στις καταγγελίες κατά αστυνομικών και Δικαστικών Λειτουργών, βρίσκονται φυσικά και αυτές που έχουν γίνει στην Εύβοια

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2017, το EviaZoom.gr αποκάλυψε την καταγγελία της 70χρονης Ελένης Μανιάτη από την Σκύρο κατά Δικαστών της Χαλκίδας και του Εισαγγελέα Χαλκίδας, Βασίλη Βασιλάκη - Παραγυιού, τον οποίο μάλιστα μήνυσε η ηλικιωμένη καθώς όπως ανέφερε την έβγαλε «τρελή», υποστηρίζοντας ότι με παράνομες μεθοδεύσεις την έθεσε σε «δικαστική συμπαράσταση», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της.

Τις καταγγελίες της 70χρονης διερευνά μέχρι σήμερα ο Άρειος Πάγος και ο Πρόεδρος Εφετών Εύβοιας, Χρήστος Κατσιάνης.

Όπως αποκάλυψε το EviaZoom.gr, η 70χρονη είχε αναφέρει στην αναφορά που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ότι ο εν λόγω Εισαγγελέας έφυγε με δικά του έξοδα από τη Χαλκίδα και μετέβη στο σπίτι της στη Σκύρο. Εκεί, αφού ερεύνησε όλους τους χώρους, άρχισε να της υποβάλει ερωτήσεις του τύπου «ήσουν πάντοτε χοντρή;» και «γιατί δεν παντρεύτηκες;».
 
Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ με το περιεχόμενο των καταγγελιών

Ακολούθως το EviaZoom.gr προέβη σε μία ακόμη συνταρακτική αποκάλυψη που διερευνάται και αυτή μέχρι σήμερα από τον Άρειο Πάγο και τον Πρόεδρο Εφετών Εύβοιας, Χρήστο Κατσιάνη.

Πρόκειται για την ανάρτηση του Εισαγγελέα Χαλκίδας Βασίλη Βασιλάκη - Παραγυιού, λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα του EviaZoom.gr, ο οποίος με το ψευδώνυμο «Vi Pagio» κοινοποίησε στο facebook, μία ανάρτηση του δικηγόρου Διονύση Ζλακώνη, (συνήγορος αντιδίκου της 70χρονης), η οποία ανέφερε πως δήθεν το δημοσίευμα δεν ισχύει και ότι είναι ψευδές.

Είναι προφανές ότι οι εμπνευστές της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν ήθελαν τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και των σκοτεινών πτυχών της με σκοπό να παραπλανηθούν όσοι χρήστες του facebook διάβαζαν την συγκεκριμένη ανάρτηση, η οποία ωστόσο και αυτή έχει καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή μαζί με τα προαναφερόμενα πρόσωπα στον Άρειο Πάγο.
 
Δείτε ΕΔΩ την αποκάλυψη του EviaZoom.gr με την δράση του εν λόγω Εισαγγελέα στο facebook

Κατόπιν εντολής του Αρείου Πάγου, την προκαταρκτική έρευνα διενεργεί ο Πρόεδρος Εφετών Εύβοιας, Χρήστος Κατσιάνης, ο οποίος ήδη έχει καλέσει για να καταθέσουν στο γραφείο του, τον Εισαγγελέα Χαλκίδας Βασίλη Βασιλάκη - Παραγυιό, και τον δικηγόρο Διονύση Ζλακώνη, από τον οποίο κοινοποίησε την ανάρτηση ο εν λόγω Εισαγγελέας.

Ως μάρτυρες, κατέθεσαν επίσης ο δικηγόρος της 70χρονης, Αντώνης Τσενές και φυσικά ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τσοκάνης, ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση αλλά και την σχέση των δύο ανδρών, καταθέτοντας και νέα στοιχεία - «φωτιά» για την υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται και άλλοι δικαστές και εισαγγελείς της Χαλκίδας, όπως ο Δικαστής Μιχάλης Ντόστας και ο Εισαγγελέας Δημήτρης Προκοπίου.

Άλλωστε, τα όσα αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα του EviaZoom.gr, τα επιβεβαίωσε πλήρως και ο δικηγόρος της 70χρονης, Αντώνης Τσενές, ο οποίος διέψευσε το περιεχόμενη της ανάρτηση του δικηγόρου Διονύση Ζλακώνη, τονίζοντας σε συνέντευξή του: 

«Μήνυση έχει κατατεθεί πράγματι από την κυρία Μανιάτη. Έχει γίνει μήνυση και αναφορά κατά του κ. Βασιλάκη, όπως και αναφορές και κατά άλλων δικαστών της Χαλκίδας», ενώ ανέφερε επίσης ότι ξεκίνησε έρευνα για κυκλώματα στα δικαστήρια Χαλκίδας.

«Στα όσα χρόνια δικηγορώ και εγώ και άλλοι δύο συνάδελφοι που χειριζόμαστε την υπόθεση, δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια πράγματα στη ζωή μας...» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
 
Δείτε ΕΔΩ την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο EviaZoom.gr

Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις του EviaZoom.gr ήρθε και η δικαστική δικαίωση για την Ελένη Μανιάτη από τη Σκύρο, η οποία με προηγούμενη απόφαση είχε τεθεί, -κακώς και λανθασμένα όπως αποδείχτηκε-, σε «δικαστική συμπαράσταση», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί την μεγάλη ακίνητη περιουσία της.

Συγκεκριμένα με τη νέα δικαστική απόφαση που εκδόθηκε από την Πρόεδρο Πρωτοδικών, Ουρανία Καραντζίκη, ακυρώθηκε η προηγούμενη δικαστική απόφαση καθώς κρίθηκαν αβάσιμα τα όσα έλεγε για την 70χρονη ο Εισαγγελέας Χαλκίδας Βασίλης Βασιλάκης- Παραγυιός, σε βάρος του οποίου, όπως προαναφέραμε, έχει υποβληθεί αναφορά και μήνυση για ηθική αυτουργία, παραβίαση οικιακού ασύλου, και φθορές ξένης περιουσίας.

Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ με την απόφαση και τα πρακτικά της νέας δικαστικής απόφασης.

Πόσες δικογραφίες χειρίστηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων

Συνολικά η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων χειρίστηκε το 2017 473 δικογραφίες, εκ των οποίων οι 284 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 136 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, οι 40 συμμετοχή αστυνομικών και υπαλλήλων του Δημοσίου και οι 13 ιδιώτες.

Κατά τις περιπτώσεις που εφαρμόσθηκε η αυτόφωρη διαδικασία το έτος 2017, συνελήφθησαν συνολικά 73 άτομα, από τα οποία οι 20 ήταν αστυνομικοί, οι 3 ειδικοί φρουροί, οι 19 δημόσιοι υπάλληλοι και οι 31 ιδιώτες.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έκθεσης που αφορούν σε ακραία και βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών, κάτι που όπως επισημαίνεται, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Από το 2009 έως το 2017 η ΔΕΕ επιλήφθηκε συνολικά σε 201 τέτοιες υποθέσεις, εκ των οποίων οι 65 αφορούν αδικήματα σε βάρος ημεδαπών και οι 136 σε βάρος αλλοδαπών. Εξ αυτών οι 13 και 14 αντίστοιχα αφορούν το έτος 2017,

Ειδικά για τις περιπτώσεις των βασανιστηρίων, το σύνολο των υποθέσεων που χειρίστηκε η ΔΕΥ, 55 (39 σε βάρος αλλοδαπών και 16 σε βάρος ημεδαπών), από τις οποίες οι 7 αφορούσαν το 2016, ενώ οι 6 το 2017.

Για τις υποθέσεις που αφορούσαν ακραία αστυνομική συμπεριφορά (έτη 2009- 2017), ασκήθηκαν συνολικά 164 ποινικές διώξεις, από τις οποίες οι 56 το 2017.

Από την εξέλιξη των 201 υποθέσεων συνολικά από το 2009, οι 156 υποβλήθηκαν σε εισαγγελικές αρχές, οι 39 τέθηκαν στο αρχείο και οι υπόλοιπες 6 εκκρεμούν προς διερεύνηση.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η διαφθορά είναι ένα παγκόσμιο και πολυδιάστατο φαινόμενο το οποίο συναντάται σε όλες τις εποχές και σε όλα τα κράτη, ανεπτυγμένα και υπανάπτυκτα»ενώ «σε ακραίες περιπτώσεις, η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA