Εύβοια: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Εύβοια: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Εύβοια: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων οργανώνοντας μια θεματική ξενάγηση με τίτλο «χρυσό στεφάνι ο ήλιος». Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στις 12:00 το μεσημέρι, στο χώρο του Μουσείου, ενώ η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Ο τίτλος της ξενάγησης προέρχεται από το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Εις Φραγκίσκα Φράιζερ», όπου το ιδεώδες γίνεται αντικείμενο θαυμασμού και ύμνου και ο έπαινος προέρχεται από την ίδια τη φύση.

Με βασικό θέμα – έκθεμα την αγωνιστική επιγραφή της Χαλκίδας, όπου τιμώνται 35 αθλητές (Χαλκιδείς, Αντιοχείς και Ρωμαίοι), η ξενάγηση έχει στόχο να προβάλει την έννοια του αθλητισμού στην αρχαιότητα και τον ρόλο του αθλητή ως προτύπου του ιδεώδους και ταυτόχρονα του ήθους και της καλλιέργειας. Οι συγκρίσεις με το σήμερα και τα αντίστοιχα πρότυπα εμπορευματοποίησης και καταναλωτισμού είναι – και πρέπει να είναι – αναπόφευκτες.

Ταυτόχρονα, καθώς η Διεθνής Ημέρα Μουσείων συμπίπτει με την «Ημέρα της Μαγείας των Φυτών», θα σχολιαστούν τα είδη των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν ως έπαθλα των νικητών κατά τους αρχαίους αγώνες.


Σημειώνεται ότι στην αγωνιστική επιγραφή της Χαλκίδας εικονίζονται στεφάνια δάφνης, βελανιδιάς και ελιάς. Και μπορεί ο Απόστολος Παύλος να τα αποκαλούσε «φθαρτά στεφάνια», ωστόσο αυτά αντιπροσώπευαν την ίδια τη δύναμη της φύσης, η οποία μεταδιδόταν στον νικητή. Και η νίκη θεωρούνταν θεϊκή εύνοια.

Πληροφορίες για τη ξενάγηση στα τηλέφωνα: 22210-22402, 22210-25131

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA