Αποκλειστικό: Έρχονται διώξεις για την αμαρτωλή Τράπεζα Εύβοιας - Όσοι έφαγαν λεφτά θα μπουν φυλακή | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αποκλειστικό: Έρχονται διώξεις για την αμαρτωλή Τράπεζα Εύβοιας - Όσοι έφαγαν λεφτά θα μπουν φυλακή

Αποκλειστικό: Έρχονται διώξεις για την αμαρτωλή Τράπεζα Εύβοιας - Όσοι έφαγαν λεφτά θα μπουν φυλακή
Οι Εισαγγελείς της Μυτιλήνης έκαναν την αρχή και σειρά τώρα παίρνουν οι υπόλοιπες Συνεταιριστικές Τράπεζες της χώρας όπως και η Τράπεζα Εύβοιας για την οποία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος...

Μπορεί να έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τότε που έκλεισε η Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας και οι ομολογιούχοι να έχασαν τα χρήματα τους, ωστόσο η υπόθεση όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά θα φέρει σύντομα ραγδαίες εξελίξεις! Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους όποιος έφαγε λεφτά θα μπει φυλακή, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που σημειώθηκε την Τρίτη (16-06-2015) με τις διώξεις που ασκήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος κατά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

Τέσσερα από αυτά τα μέλη της Διοίκησης με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης) και χρηματική εγγύηση 12.000 ευρώ ο καθένας.

Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι και εγγύηση 30.000 ευρώ επιβλήθηκαν και σε έναν από τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο επιχειρηματία.

Οι παραπάνω τέσσερις, ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας η οποία τέθηκε υπό εκκαθάριση το 2012 λόγω των οικονομικών σκανδάλων που είχαν αποκαλυφθεί ένα εκ των οποίων είναι θαλασσοδάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία και καλύφθηκαν ανάλογου ύψους ακάλυπτες επιταγές.

Παράλληλα στον Ανακριτή θα οδηγηθεί με τις ίδιες κατηγορίες και ο τότε Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας όπως και άλλα στελέχη της Τράπεζας.

Ας σημειωθεί ότι πέραν της παραπάνω υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που αφορούν την υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου οι οποίες διαχειρίζονται από την Εισαγγελία Εφετών βορείου Αιγαίου και τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

Η έρευνα Νικολούδη για την Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας (ΣΥΝ.ΠΕ) συστήθηκε ως πιστωτικός οργανισμός το 1995 και έλαβε άδεια λειτουργίας συνεταιριστικής τράπεζας τρία χρόνια αργότερα. Μέχρι το 2009 διένειμε μέρισμα στους μεριδιούχους εμφανίζοντας θετικά αποτελέσματα. Τον Ιούλιο εκείνου του χρόνου η εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος διαπίστωσε ανεπάρκεια εποπτικών κεφαλαίων, ενώ τον ερχόμενο χρόνο παρουσίασε ελάχιστα κέρδη. 


Σύμφωνα με σημείωση των ορκωτών ελεγκτών δεν είχαν γίνει και επαρκείς προβλέψεις για τις επισφαλείς απαιτήσεις. Ηδη από το 2007, η ΤτΕ είχε υποδείξει στη ΣΥΝ.ΠΕ να στελεχωθεί ανάλογα. Παρ’ όλα αυτά στον δεύτερο έλεγχο εντοπίσθηκαν ατασθαλίες διευθυντικών στελεχών που εκείνη τη χρονιά προήχθησαν σε μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας. 

Η κακοδιαχείριση επιβεβαιώθηκε από το νέο πόρισμα της ΤτΕ, στη βάση του οποίου μίλησε στη Βουλή ο κ. Π. Νικολούδης.

Δάνεια σε στελέχη

Σύμφωνα με αυτό, τα στελέχη της τράπεζας παρουσίαζαν ιδιαίτερες αδυναμίες: στη... δανειοδότηση στελεχών της -με αύξηση μάλιστα του πλαφόν- που σύμφωνα με τα τραπεζικά κριτήρια δεν θα έπρεπε καν να παίρνουν δάνεια, στην αναγγελία σφραγισμένων επιταγών (που δεν αναγγέλλονταν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ!), στη μη τήρηση επικαιροποιημένων οικονομικών στοιχείων των πελατών (σ.σ.: έτσι οι ανανεώσεις των χρηματοδοτήσεων προς τους πελάτες γίνονταν χωρίς να υπάρχει επεξεργασία των οικονομικών τους στοιχείων) ή στην υπέρβαση πιστοδοτικών και χρηματοδοτικών ορίων. 


Υπάρχουν όμως και ειδικότερες παραβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η δανειοδότηση επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στην Κρήτη (σ.σ.: σε αντίθεση με όσα προέβλεπε το καταστατικό της ΣΥΝ.ΠΕ). Ενδεικτική είναι τέλος η περίπτωση ενός μέλους του Δ.Σ. της τράπεζας -σε αυτόν αναφέρεται ο κ. Νικολούδης- που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα για αγορά ακινήτων στην περιοχή της Κωπαΐδας. Τα ακίνητα έπειτα από διαδοχικές πωλήσεις εμφανίζονταν υπερεκτιμημένα και χρηματοδοτούνταν ανάλογα!

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA