Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καταγγέλλει απολύσεις στα καταστήματα «Bonjour» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καταγγέλλει απολύσεις στα καταστήματα «Bonjour»

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Καταγγέλουμε τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις που έγιναν στα καταστήματα της επιχείρησης «Bonjour». Η εργοδοσία έλαβε αυτά τα μέτρα όταν κάποιες από τις εργαζόμενες τόλμησαν να απαιτήσουν τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι πελάτες και τα οποία τους παρακρατούνται. Την πόρτα είδαν και όσες υποστήριξαν τις συναδέλφισσές τους που βγήκαν μπροστά. Συνολικά πετάχτηκαν στην ανεργία 5 εργαζόμενες. Πριν απολυθούν δέχτηκαν απειλές και προσβολές από τον υπεύθυνο αλλά και τον ίδιο τον εργοδότη. Η εργοδοσία επίσης επιχείρησε να τους απαγορεύσει να μιλάνε μεταξύ τους, ακόμα και να έχουν προσωπικές σχέσεις καλώντας κάποιες να καταδώσουν τις συναδέλφισσές τους.

Φυσικά τα φιλοδωρήματα είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Οι εργαζόμενοι δηλώνονται σαν εξάωροι, ωστόσο δουλεύουν τουλάχιστον 8 ώρες. Η υπερωρία πάει σύννεφο και παραμένει απλήρωτη, όπως και οι αργίες της Κυριακής, των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Πολλοί από τους εργαζόμενους δεν παίρνουν παρά ελάχιστες από τις ημέρες άδειας που δικαιούνται. Μάλιστα πριν λίγους μήνες, για κάποια από τα παραπάνω η επιχείρηση πλήρωσε πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την επιθεώρηση εργασίας και συνέχισε να κάνει τα ίδια.

Οι ίδιες συνθήκες κυριαρχούν στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, ειδικά σε αυτούς που ανήκουν στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού. Η δικαιολογία για την παρακράτηση των φιλοδωρημάτων είναι τα σπασμένα ποτήρια και πιάτα κατά τη διάρκεια της δουλειάς καθώς και τα πλαστά χαρτονομίσματα. Αυτό είναι απαράδεκτη στάση απέναντι σε εργαζόμενους που παίρνουν 500 ευρώ το μήνα. Επιπλέον οι εργοδότες όπως ο συγκεκριμένος κρύβουν ότι για τα «σπασμένα» παίρνουν επιστροφή φόρου.

Η στάση αυτή, η εντατικοποίηση, ο αυταρχισμός, οι απολύσεις με το που σηκώνει κάποιος το κεφάλι, έχουν την πλήρη ανοχή και συνενοχή του κράτους και της κυβέρνησης. 

Τα νομοσχέδια για τις ομαδικές απολύσεις, το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, το χτύπημα στην απεργία που έρχεται στη συνέχεια, οπλίζουν το χέρι του εργοδότη και του δίνουν τον αέρα που χρειάζεται για να μας πάρει και αυτά που δικαιούμαστε. Άλλωστε το πρόβλημα της εργοδοσίας του Bonjour δεν ήταν φυσικά τα φιλοδωρήματα, αλλά το κλίμα αλληλλεγγύης και συναδελφικότητας που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους, αυτό θέλει να σπάσει.

Η στάση του συγκεκριμένου εργοδότη δείχνει ότι ο αγώνας και η ταξική αλληλλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος απέναντι στην αποθρασυμένη εργοδοσία. Ο οργανωμένος αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να μπει εμπόδιο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να κόψει των αέρα των αφεντικών.

Απαιτούμε να παρθούν τώρα πίσω όλες οι απολύσεις. 

Απαιτούμε να αποδοθούν τώρα όλες οι απλήρωτες υπερωρίες, οι αργίες και οι ημέρες άδειας που δεν έχουν δοθεί.

Συνάδελφε συναδέλφισσα, ο εργοδότης βρίσκει πάτημα στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι, μακρυά από τη συλλογική δράση και τους αγώνες. Βρίσκει πάτημα όταν μας αντιμετωπίζει έναν – έναν. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και τη μαζικότητά μας.

Παλεύουμε οργανωμένα μέσα από τα σωματεία για
Κλαδική συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τα δικαιώματά μας

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA