Τι κρύβει το «σμήνος» σεισμών που αναστάτωσε τη Ν. Εύβοια - Η εξήγηση των επιστημόνων | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΥ_ΔΗΜΟΣ_ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
 

Τι κρύβει το «σμήνος» σεισμών που αναστάτωσε τη Ν. Εύβοια - Η εξήγηση των επιστημόνων

Το βλέμμα τους στον Νότιο Ευβοϊκό έστεψαν οι σεισμολόγοι, καθώς νέο «σμήνος» επιφανειακών μικροδονήσεων (της τάξης μόλις των 2-3 βαθμών) αναστάτωσε αυτή τη φορά τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης...

Σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ», τη συστάδα τουλάχιστον 15 σεισμών στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ραφήνας και του Μαραθώνα «έδωσαν» μικρά ρήγματα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, χωρίς να ακολουθήσει ισχυρή δόνηση.

«Ολα δείχνουν πως και τώρα η δραστηριότητα στην περιοχή θα εξελιχθεί με τέτοιους, μικρούς σεισμούς - που όμως μπορεί να γίνονται αντιληπτοί επειδή έχουν μικρό εστιακό βάθος - και πιθανότατα θα αποσβεστεί» λέει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «η περιοχή δεν έχει δώσει, ιστορικά, κάποιο μεγάλο σεισμό και απέχει πολύ από τα πιο ενεργά ρήγματα, όπως είναι εκείνο του Ωρωπού».

Καθησυχαστικός για τη δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αττικής και Εύβοιας εμφανίζεται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παραμένουν στο «μικροσκόπιο» Κορινθιακός κόλπος και Κιλκίς, όπου ο Εγκέλαδος είχε «χτυπήσει» πριν από λίγες ημέρες με 4,6 και 4,7 βαθμούς, αντίστοιχα, θέτοντας επί ποδός την επιστημονική κοινότητα.

«Τα τελευταία 24ωρα πάντως παρατηρούμε ηρεμία τόσο στον Κορινθιακό, μια περιοχή που την ξέρουμε καλά και την παρακολουθούμε στενά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, όπου είχε καταγραφεί ένα σμήνος σεισμών στις 2 Ιανουαρίου. Εξακολουθούμε να κοιτάζουμε αυτές τις δύο περιοχές, αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι επρόκειτο για τις κύριες δονήσεις».

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ