Αντιπαράθεση ΚΚΕ - Σταθάκη στη Βουλή για τις ανεμογεννήτριες στο Μαρμάρι | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αντιπαράθεση ΚΚΕ - Σταθάκη στη Βουλή για τις ανεμογεννήτριες στο Μαρμάρι

Το θέμα των ανεμογεννητριών συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με θέμα: «Να μην εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ αιολικό πάρκο πάνω από το Μαρμάρι Ευβοίας»...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως είναι απολύτως δικαιολογημένες οι ανησυχίες των κατοίκων, αφού οι ανεμογεννήτριες που ήδη υπάρχουν κοντά στα σπίτια, δημιουργούν τεράστια ηχορύπανση. Είναι χαρακτηριστικό πως από το παλιό πάρκο είχε αποκολληθεί φτερό που κατέληξε εκατοντάδες μέτρα μακριά και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Μια άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η καταστροφή άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων από τις οποίες ζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία.

«Δεν δαιμονοποιούμε, ούτε εκθειάζουμε καμία πηγή Ενέργειας», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας όμως πως στο όνομα του κέρδους «θυσιάζονται η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος».Επίσης, ανέδειξε το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει από την αναρχία στα αιολικά πάρκα και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε οικισμούς.

 

Στην απάντησή του ο Γιώργος Σταθάκης, χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις ανησυχίες του ΚΚΕ και επανέλαβε ότι το Ειδικό Χωροταξικό θα πρέπει να λάβει μέριμνα για τις αποστάσεις, τον τρόπο εγκατάστασης, το σε ποιες περιοχές και μέχρι ποιον βαθμό. Σημείωσε επίσης την προσπάθεια πριμοδότησης της αντικατάστασης των παλαιών ανεμογεννητριών με νέας τεχνολογίας, οι οποίες είναι μικρότερες και λιγότερο οχληρές.

Δείτε την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός
 

«Είναι υπερβολικές οι ανησυχίες ότι η αιολική ενέργεια έχει τέτοιες επιπτώσεις στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία και πολλά άλλα. […]

Ζούμε σε μια πολύ μεγάλη μετάβαση στην Ευρώπη. Το ότι η Γερμανία θα έκλεινε τα πυρηνικά της εργοστάσια και θα παρήγαγε από ΑΠΕ την ποσότητα ενέργειας αυτή ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Το έκανε μέσα σε πέντε χρόνια.
 
Οι περιβαλλοντικές και άλλες μέριμνες αποτελούν πλέον μια γνωστή διαδικασία. Την επόμενη φορά που θα προσγειωθείτε στη Βιέννη θα δείτε ότι όσο βλέπει το μάτι σας στην πρωτεύουσα υπάρχει ένα δάσος από ανεμογεννήτριες, εκατοντάδες, χιλιάδες σ’ έναν ατελείωτο κάμπο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχουμε πλέον φοβίες όσον αφορά τα αποτελέσματα, διότι είναι μια πραγματικότητα.
Οι χώρες που θέλουν να κάνουν γρήγορη μετάβαση στις ΑΠΕ έχουν κάνει πολύ μεγάλα βήματα. Η Ελλάδα έχει μια πολύ πιο ισορροπημένη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υπάρχουν βεβαίως περιοχές υψηλού αιολικού πεδίου, όπως είναι η νότια Εύβοια, που έχει το δεύτερο καλύτερο αιολικό πεδίο στην Ευρώπη. 

Είναι γνωστό αυτό. Υπάρχει μια ανάπτυξη των αιολικών πάρκων εκεί, με μια μέριμνα -επαναλαμβάνω- ότι υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν μπορεί να γίνεται υπερσυγκέντρωση.
 
Συνεπώς, θα έλεγα ότι δεν έχει νόημα να υπερδιογκώνουμε φοβίες. Χρειάζεται το ειδικό χωροταξικό να μεριμνά για τις αποστάσεις, τον τρόπο εγκατάστασης, για το σε ποιες περιοχές και μέχρι ποιον βαθμό. Επαναλαμβάνω ότι οι συντελεστές παραμένουν δεδομένοι με βάση την κείμενη νομοθεσία.
 
Το δεύτερο είναι ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες κάθε αιολικής δραστηριότητας και φωτοβολταϊκής δραστηριότητας επίσης αποτυπώνονται. Τα συγκεκριμένα έργα είναι μικρά έργα. Μη σκεφτείτε κάτι άλλο. Η αδειοδότηση, όπως ξέρετε, έχει γίνει από την Αποκεντρωμένη. Δεν έρχεται καν στο Υπουργείο η συγκεκριμένη αδειοδότηση. Μιλάμε για μικρά έργα, τα οποία θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμα.
 
Συνεπώς, η γνώμη μου είναι η εξής: Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη φυσικά όλες τις παρατηρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι. Προχωράμε, όμως, βήμα-βήμα, χωρίς να δημιουργούμε φοβίες και επιπρόσθετους φραγμούς, σε μια μετάβαση η οποία είναι επιθυμητή από όλους μας.
 
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή πλέον είναι παράγωγο του CO2. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το 2050 θα πρέπει να έχουμε μηδενίσει τα CO2, άρα και να παράγουμε μόνο από ΑΠΕ και να καταναλώνουμε μεταφορές και οτιδήποτε χρησιμοποιούμε σήμερα με μηδενικές παραγωγές CO2.
 
Συνεπώς, θα έλεγα με μια λέξη ότι προχωράμε ως χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση και στη συγκεκριμένη περίπτωση επαναλαμβάνω ότι ενθαρρύνουμε το repowering, γιατί είναι ένα βήμα αντικαστάστασης παλιάς τεχνολογίας με νέα που έχει πολύ καλύτερη απόδοση και ταυτόχρονα καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο από πριν και έχει φυσικά πολύ μικρότερο αποτύπωμα».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA