Κύμη: Ανακοινώσεις για την έλλειψη νερού και το ακίνητο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού - Ο Μπουραντάς «σφυρίζει» αδιάφορα! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Κύμη: Ανακοινώσεις για την έλλειψη νερού και το ακίνητο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού - Ο Μπουραντάς «σφυρίζει» αδιάφορα!

Διαβάστε τις ανακοινώσεις που εστάλησαν στο EviaZoom.gr σχετικά με την υδροδότηση και το ακίνητο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού στη περιοχή της Κύμης...

Δημήτρης Θωμάς: «Μια πρώτη απάντηση για το ακίνητο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού στην Κύμη»
 
Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η καταστροφική προχειρότητα με την οποία ενεργεί ο Δήμος πρέπει να σταματήσει.
 
Οι διαδικασίες πρέπει να είναι οι ορθές προκειμένου να ευοδωθεί ο κοινός στόχος της απόκτησής του.

Εδώ και πολλούς μήνες η Διοίκηση του Δήμου με την ομόφωνη- σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε τις διαδικασίες απόκτησης του εν λόγω ακινήτου. Προκειμένου να ανεγερθεί σε αυτό ένα νέο κτίριο που θα καλύψει στεγαστικές ανάγκες της ΔΕ Κύμης, όπως η εγκατάσταση υπηρεσιών, η δημιουργία χώρων για πολιτιστικές δράσεις κτλ, αφού το εγκεκριμένο σχέδιο Κύμης από το 1988 δεσμεύει πολεοδομικά το χώρο αυτό για την κατασκευή Διοικητηρίου.
 
Σε συνεννόηση με το ανενεργό εδώ και χρόνια ΔΣ του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού ξεκίνησε η διαδικασία απαλλοτρίωσης του ακινήτου για το ποσόν της τάξεως των 140.000€ περίπου, όσα δηλαδή οφείλει ο Συνεταιρισμός στις Τράπεζες.
 
Η διοίκηση Μπουραντά μετά από μήνες διαπίστωσε ότι η διαδικασία της απαλλοτρίωσης την οποία αρχικά επέλεξε για να αποκτήσει ο Δήμος το ακίνητο, είναι χρονοβόρα και προτίθεται πλέον να ακολουθήσει την διαδικασία της δωρεάς για να κερδηθεί χρόνος, αναλαμβάνοντας βέβαια ο Δήμος να πληρώσει το χρέος στις Τράπεζες.
 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16-10-2019 μας πρότειναν να αποφασίσουμε και να ζητήσουμε από τις αρμόδιες Αρχές να αλλάξουν και να αυξηθούν οι ισχύοντες όροι δόμησης σε αυτό το ακίνητο, με μια πρόχειρη και «του ποδαριού» εισήγηση ώστε στο ακίνητο να μπορούν να οικοδομηθούν σε δύο ορόφους περισσότερα τετραγωνικά από τα σημερινά επιτρεπόμενα, να μπορούν να κατασκευαστούν δύο υπόγεια και να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος από 8 σε 10 μέτρα, (αλήθεια γιατί η κατασκευή δύο ορόφων απαιτεί ύψος 10μ?).
 
Τους είπαμε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι προκειμένου να ζητηθεί κάτι τέτοιο πρέπει προηγούμενα ο Δήμος,
 
α) να αποκτήσει το ακίνητο,
 
β) να εκπονήσει μια σοβαρή αρχιτεκτονική πρόταση τουλάχιστον σε επίπεδο προμελέτης η οποία θα αιτιολογεί και θα προσδιορίζει επακριβώς και θα αιτιολογεί πλήρως την αιτούμενη αύξηση των όρων δόμησης,
 
γ) να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Τοπική Κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο
και κατόπιν να υποβληθεί το αίτημα στις αρμόδιες αρχές.
 
Τους επισημάναμε ότι το ακίνητο βρίσκεται εντός των ορίων του Παραδοσιακού Οικισμού της Κύμης και η οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων δόμησης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί αφού για αυτό πρέπει να συναποφασίσουν πολλές «δύσκολες» Δημόσιες Υπηρεσίες και επομένως η προχειρότητα της υποβολής του αιτήματος θα είναι μια εκ των προτέρων καταδικασμένη για να αποτύχει υπόθεση και θα αποτελέσει τροχοπέδη για την συνέχεια.
 
Πρόσφατο παράδειγμα το 1ο Δημοτικό Σχολείο για το οποίο ο Δήμος με τις ελλιπείς και ανεπαρκείς μελέτες που υπέβαλλε στο Υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησε πάνω από 4 χρόνια για να αποκτήσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις.
 
Με αυτή τη λογική προτείναμε να επισπεύσει ο Δήμος τις διαδικασίες για την απόκτηση του ακινήτου και να δρομολογήσει τα προαναφερόμενα.
 
Η πρότασή μας εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Αυτή είναι μια πρώτη οφειλόμενη απάντηση στα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Αντιδημάρχου Κύμης, το οποίο πέρα από το ότι παραποιεί την αλήθεια, δυστυχώς για άλλη μια φορά καταδεικνύει την καταστροφική προχειρότητα με την οποία κινούνται οι σημερινοί διοικούντες τον Δήμο.
 
Οι καιροί που πρότειναν και αποφάσιζαν πέρασαν.
 
Φρόνιμο είναι να ακολουθήσουν τον δρόμο της πραγματικής και ουσιαστικής συνεργασίας, του εποικοδομητικού διαλόγου, αφήνοντας πίσω τις υπεροψίες και τις ασεβείς συμπεριφορές.
 
Ο Δήμος αυτό χρειάζεται».

«Η Λαϊκή Συσπείρωση για προβλήματα στην υδροδότησης της Κύμης»

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κέκης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κύμης Αλιβερίου τόνισε μεταξύ άλλων:
 
«Άλλη μια χρονιά στην Κύμη εδώ και ένα περίπου μήνα μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες ταλαιπωρούμαστε από τη λειψυδρία. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση κ. Μπουραντά και κ. Θεοδώρου θα περιμέναμε τουλάχιστον να δείχνατε μεγαλύτερη ευθιξία αντί να στέλνετε επιστολές ο ένας στον άλλον κάνοντας μπαλάκι τις ευθύνες σας. Ευθύνες που φτάνουν βεβαίως ως την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Θωμά καθώς τα προβλήματα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού είναι διαχρονικά στο Δήμο μας.

Σε διάφορες περιοχές του Δήμου, στην Κύμη, στους Ανδρογιάννους, το Βίταλο, τον Πύργο και αλλού, παρουσιάστηκε έλλειψη νερού, η χαμηλή πίεση στο δίκτυο.

Οι βλάβες είναι παρά πολλές, απόρροια της ελλιπούς συντήρησης του δικτύου και λόγο έλλειψης σε μόνιμο προσωπικό, Στο Λοφίσκο κάτοικος του χωρίου σας έχει ενημερώσει εγγράφως ότι το νερό από σπασμένη σωλήνα τρέχει για μήνες χωρίς να έχει δοθεί λύση και απάντηση. Είναι φθηνή καλοκαιρινή δικαιολογία ότι έχουμε υψηλό τουρισμό και η επάρκεια του νερού δεν φτάνει, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κύμης.

Τρανή απόδειξη και μετά τις πρόσφατες βροχές, το χθεσινοβραδινό πρόβλημα στο Νοσοκομείο στην Κύμη που έμεινε για αρκετές ώρες χωρίς νερό με κίνδυνο να υπάρχει πρόβλημα στην σημερινή αιμοκάθαρση. Για να εφοδιαστεί η δεξαμενή του Νοσοκομείου όση ώρα χρειάστηκε, οι δημότες τις Κύμης έμειναν χωρίς νερό. 

Παρ’ ότι όμως η έλλειψη του νερού είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, η αντιμετώπιση του είναι εντελώς ανεπαρκής από όλες τις Δημοτικές Αρχές.

Θέλουμε όμως να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υποστηρίζουμε ότι η μη πραγματοποίηση αυτών των μέτρων είναι απλώς ζήτημα ανικανότητας των δημοτικών αρχών. Βασική αιτία των προβλημάτων λειψυδρίας είναι το γεγονός πως η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Μπουραντά όπως και η προηγούμενη του κ. Θωμά συντάσσονται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν το νερό σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό.

Γι αυτό η πολιτική που εφαρμόζετε μέσω της εταιρίας ύδρευσης αποχέτευσης του Δήμου (Δ.Ε.Υ.Α.ΚΑ) είναι η εξοικονόμηση της ζήτησης του νερού σε αντιπαράθεση με τη αύξηση της προσφοράς.

Αυτή η πολιτική είναι που επιβάλει τις αυξήσεις στην τιμή του νερού υιοθετώντας τη λογική «ότι πληρώνεις έχεις» ακόμη και για το νερό. Πολιτική που ενισχύεται από τον ανταποδοτικό χαρακτήρα που έτσι κι αλλιώς έχουν όλες οι Δ.Ε.Υ.Α.

Εδώ να θυμίζουμε ότι δεν είναι μόνο η περιοχή μας που έρχεται αντιμέτωπη με τέτοια προβλήματα. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από όταν έμεινε ολόκληρη η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό.

Είναι λοιπόν και η διαχείριση του νερού άλλη μια τρανταχτή απόδειξη πως οι δήμοι έχουν άμεση σχέση με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Σήμερα, στο 2019, που υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα λειψυδρίας είναι σκάνδαλο να μένει η Κύμη χωρίς νερό!

Έτσι, παράλληλα με τα παρακάτω έκτακτα μέτρα θα πρέπει να γίνει μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά τα προβλήματα έλλειψης και επάρκειας νερού στο Δήμο μας έχοντας ως κριτήριο όχι τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού αλλά την αύξηση της παρεχόμενης ποσότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε αναγκαίο να επανεκκινήθουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση και έναρξη της λειτουργίας του φράγματος στα Μανίκια που μπορεί να δώσει ανάσα σε όλο το Δήμο από το Αλιβέρι ως την Κύμη και ως το Δύστο.

Επί τη ευκαιρία να τονίσουμε ότι θεωρούμε πολύ ύποπτη τη διακοπή της κατασκευής του και να προειδοποιήσουμε πως δε θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση την παραχώρηση του σε ιδιωτικά κεφάλαια με οποιαδήποτε μορφή, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων! Μέτρα όπως:
   
Η αλλαγή όλων των αμιαντοσωλήνων και των σπασμένων σωλήνων του δικτύου.
    
Ο καθαρισμός και η συντήρηση όλων των αντλιοστασίων ώστε να αποφεύγονται οι βλάβες.
    
Η πρόσληψη μόνιμου τεχνικού προσωπικού για να προλαβαίνει να πραγματοποιεί όλες αυτές τις αναγκαίες εργασίες καθώς και μηχανικών για να επιβλέπουν τις εργασίες και να πραγματοποιούν τις αναγκαίες μελέτες.
    
Η διεκδίκηση έκτακτης χρηματοδότησης από το κράτος και την Περιφέρεια Στερεάς για να χρηματοδοτηθούν οι απολύτως απαραίτητες αυτές ενέργειες».

Η ενημέρωση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΚΑ κ. Μούντριχα και τον Δήμαρχο κ. Μπουραντά επιβεβαιώνουν την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ευθυγράμμιση της Δημοτικής Αρχής με τις κατευθύνσεις που θέλουν το νερό εμπόρευμα και είναι η βασική αιτία των προβλημάτων της ύδρευσης. 

Επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά πως οι κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης και όχι αύξηση της παρεχόμενης ποσότητας νερού.

Ο μεν Δήμαρχος δεν ανακοίνωσε το παραμικρό μέτρο ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚΑ μας είπε ανάμεσα στα άλλα ότι φταίει για την έλλειψη νερού που αρκετοί ποτίζουν τους μπαξέδες τους!

Καλούμε το λαό της Κύμης και των γύρω χωριών να είναι σε επαγρύπνηση και να απαιτήσουμε τώρα μέτρα για την αποκατάσταση της πλήρους υδροδότησης. 

Να απαιτήσουμε μέτρα για στήριξη της ΔΕΥΑΚΑ με κρατική χρηματοδότηση ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα έλλειψης νερού, να μη φορτωθεί για άλλη μια φορά ο λαός τους Δήμου μας την αποκατάσταση των βλαβών και τα αναγκαία έργα υποδομών με νέες αυξήσεις στα ήδη ακριβά τιμολόγια»

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA