Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου: Πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα και Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΥ_ΔΗΜΟΣ_ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
 

Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου: Πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα και Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (ΦΩΤΟ)

Όπως συμβαίνει ανέκαθεν το υπουργικό συμβούλιο διόρισε τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου - Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (25-07-2023) και έπειτα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη τοποθετήθηκε στην θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου η Αρεοπαγίτης Δικαστής Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα και στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η, -μέχρι πρότινος-, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη...

Η θητεία τους θα είναι για δύο χρόνια.

Η Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα: 

Η Γεωργία Αδειλίνη:

Ποια είναι η Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα...

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020 και είναι 3η στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών, ενώ παραλείφθηκαν 6 αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.

Η προηγηθείσα διαδικασία των προέδρων στη Βουλή είχε αναδείξει ως επικρατέστερους για την θέση του προέδρου Αρείου Πάγου τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Πιπιλίγκα, την αρεοπαγίτη Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και την επίσης αρεοπαγίτη Μαρία Λεπενιώτη.

Αναλυτικότερα, κατά την εν λόγω διαδικασία πρώτος σε ψήφους ήταν ο Νικόλαος Πιπιλίγκας, ο οποίος ψηφίστηκε από τους 17 εκ των 24, που μετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης των υποψηφίων. Ακολούθησε με 15 ψήφους η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και τρίτη με 11 ψήφους ήταν η Μαρία Λεπενιώτη.

Ειδικότερα, η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για τις περαιτέρω δίκες.

Πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούμενους τον πρώην Υπουργό τον Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρίστο Καλογρίτσα που καταδικάστηκαν.

Ποια είναι η Γεωργία Αδειλίνη...

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα, με καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε και μουσικές σπουδές (πιάνο) στο Ωδείο Αθηνών. Εισήλθε μεταξύ των πρώτων στον εισαγγελικό κλάδο το 1984. Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηρακλείου και Αθήνας και στις Εισαγγελίες Εφετών Ναυπλίου και Αθήνας. Προήχθη σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2019.

Ως Εισαγγελέας Εφετών άσκησε καθήκοντα Εισαγγελέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθήκοντα Επιθεωρήτριας, καθώς και Προϊσταμένης του Τμήματος Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Ως Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ορίσθηκε Επόπτρια και Συντονίστρια του έργου των αρμοδίων για τα Οικονομικά Εγκλήματα Εισαγγελέων. Επίσης, ως Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπήρξε αρμόδια για την προστασία των ανηλίκων, στο πλαίσιο δε της αρμοδιότητάς της αυτής συνεργάσθηκε με συναδέλφους της και με πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, κρατικούς, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς κ.λπ. για την επίλυση πλείστων όσων προβλημάτων, όπως αναφορικά με τoυς ασυνόδευτους ανήλικους, με την αναδοχή και υιοθεσία κλπ, εκδίδοντας σχετικές κατά περίσταση εγκυκλίους και γνωμοδοτήσεις και μετέχοντας σε ομάδες εργασίας και σχετικά σεμινάρια. 

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της χειρίστηκε πολλές σοβαρές υποθέσεις. Μεταξύ άλλων, ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών, εισηγήθηκε στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή των υπαιτίων για την κατάρρευση του εργοστασίου της «Ρικομέξ» στο σεισμό του 1999, με 39 νεκρούς, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο». Ως Εισαγγελέας Εφετών, κατείχε, με την ιδιότητα της τακτικής Εισαγγελέως, την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που δίκασε τον πρώην Υπουργό Απόστολο Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο. 

Ως Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, χειρίστηκε, υπό την ιδιότητα της Εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 του Συντάγματος, την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016, συντάσσοντας τη σχετική παραπεμπτική πρόταση με κατηγορούμενους τον πρώην Υπουργό τον Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρίστο Καλογρίτσα που καταδικάστηκαν.

Γνωρίζει γαλλικά (κάτοχος διπλώματος SuperieurIII) και αγγλικά. 

Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ