Βαθύ Αυλίδας: Νέα στοιχεία - φωτιά για το «κόκκινο» δάνειο που έλαβε η «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Βαθύ Αυλίδας: Νέα στοιχεία - φωτιά για το «κόκκινο» δάνειο που έλαβε η «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη!

Βαθύ Αυλίδας: Νέα στοιχεία - φωτιά για το δάνειο που έλαβε η «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη!
Νέα στοιχεία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το σωματείο «ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΙΣ ΒΑΘΥ ΑΥΛΙΔΟΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε»... 

με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, τα οποία αναφέρονται σε ανείσπρακτα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια και λίστες καταθέσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σχετικά με το δάνειο που χορηγήθηκε κατά το έτος 2008 στην εταιρία «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και για την αποπληρωμή του οποίου εγγυήθηκε η 100% θυγατρική αυτής εταιρία «ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» του ίδιου επιχειρηματία. 


Συγκεκριμένα:
Στις 30-7-2014 με επίσπευση των απλήρωτων εργαζομένων της εταιρίας ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ, μελών του σωματείου μας, εκπλειστηριάσθηκε ακίνητο-βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρίας «ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» στο Βαθύ Αυλίδας.

Για την ικανοποίηση των δανειστών της καθ’ ης ο πλειστηριασμός, μεταξύ των οποίων ασφαλώς οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της, συντάχθηκε πίνακας κατάταξης, κατά του οποίου άσκησε ανακοπή η Alpha Bank στρεφόμενη εναντίον όλων των εργαζομένων της εταιρίας με λόγο ανακοπής την αμφισβήτηση του συνόλου των απαιτήσεων των εργαζομένων και μάλιστα όχι μόνο αυτών για τις οποίες εκκρεμούν αγωγές ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών δικαστηρίων αλλά και εκείνων που απορρέουν από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Δικάσιμος για τη συζήτηση της άνω ανακοπής ορίστηκε η 16η/1/2016.

Για την άσκηση της εν λόγω ανακοπής, η τράπεζα στηρίζει το έννομο συμφέρον της σε δάνειο ιλιγγιώδους ποσού (άνω των 500 εκατ. Ευρώ) το οποίο είχε χορηγηθεί κατά το έτος 2008 στην εταιρία «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ», και για το οποίο εγγυήθηκε η θυγατρική της εταιρία ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ ως αυτοφειλέτρια.

Το κύρος, βεβαίως, της σχετικής εγγύησης και της απορρέουσας από αυτήν απαίτησης της Τράπεζας, αμφισβητείται για ευνόητους λόγους από εμάς τους εργαζομένους.

Ειδικότερα, είναι αυταπόδεικτο ότι αυτή η επιζήμια για την εταιρία ΙΝΤΕΡΚΕΜ σύμβαση εγγύησης για ποσό δυσανάλογο του μετοχικού της κεφαλαίου και της αξίας του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της υπέρ της μητρικής της εταιρίας, λαμβανομένων υπόψη όλων των περιστάσεων που την συνοδεύουν, είναι άκυρη σύμφωνα με το άρθρο 23α παρ. 1 περ. α΄, σε συνδυασμό με το άρθρο 42Ε παρ. 5 του Ν. 2190/20.


Σημειώνεται, συναφώς, ότι σε λιγότερο από 4 χρόνια από τη λήψη του δανείου, η εν λόγω εταιρία παρουσίασε «έλλειψη ρευστότητας», διέκοψε την παραγωγική της δραστηριότητα και σταμάτησε να πληρώνει τους εργαζομένους της.

Ήδη μάλιστα έχει εκδοθεί η με αριθμό 848/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας, με την οποία έχει κριθεί άκυρη η σχετική εγγύηση, ενώ κατά της απόφασης αυτής η τράπεζα έχει ασκήσει έφεση, η οποία πρόκειται να συζητηθεί πολύ σύντομα και συγκεκριμένα στις 20/02/2015 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας.

Επίσης, οι εργαζόμενοι έχουμε ασκήσει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανακοπή εναντίον της τράπεζας για την αποβολή της από τον συνταχθέντα πίνακα κατάταξης δανειστών ακριβώς για τον λόγο ότι η απαίτησή της κατά της άνω εταιρίας είναι ανύπαρκτη, ως απορρέουσα από άκυρη σύμβαση.

Παρά ταύτα, λόγω της ασκηθείσης εκ μέρους της τράπεζας ανακοπής και ανεξάρτητα από την βασιμότητα των λόγων της, οι επί τρία χρόνια απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της ανακοπής.

Με αυτά τα δεδομένα, αξίζει τον κόπο και θα πρέπει να διερευνηθούν, για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του γενικού συμφέροντος, οι συνθήκες χορήγησης των εν λόγω δανείων, η κατάσταση των δανειοληπτών των συγκεκριμένων δανείων, δηλαδή των επιχειρηματιών, των μελών των διοικήσεων των επιχειρήσεών τους και των μελών των οικογενειών τους που έχουν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και οι εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών και των υπευθύνων που ενέκριναν τη χορήγηση των εν λόγω δανείων.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA