Εύβοια: Απίστευτες ανθρώπινες ιστορίες διάσωσης στον χιονιά της Κύμης! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
 

Εύβοια: Απίστευτες ανθρώπινες ιστορίες διάσωσης στον χιονιά της Κύμης!

Στις αρχές του Γενάρη του 2017, οι κάτοικοι της Κύμης και των γύρω χωριών έφτασαν (και ξεπέρασαν) τα όριά τους, όταν ο «ιστορικός» χιονιάς με το όνομα «Αριάδνη» έπληξε την Ελλάδα και ιδίως τη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας, καθώς και τις Σποράδες. Εθελοντές Σαμαρείτες από το τμήμα της Αθήνας και το περιφερειακό τμήμα Χαλκίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνεχίζουν έως και σήμερα τις αποστολές διάσωσης και απεγκλωβισμού αγνοουμένων…

Κύμη, 12 Ιανουαρίου 2017. «Άμεση ανάγκη για βοήθεια. Ηλικιωμένος άντρας αγνοείται στο χωριό Επισκοπή». Οι λέξεις αυτές ενεργοποιούν άμεσα, για μία ακόμη φορά, το κλιμάκιο των Σαμαρειτών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που έχει φτάσει στην περιοχή της Κύμης για να προσφέρει βοήθεια στους πληγέντες συνανθρώπους μας.

Τέσσερις εθελοντές Σαμαρείτες από το τμήμα της Αθήνας και το περιφερειακό τμήμα Χαλκίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επιβιβάζονται άμεσα στο αυτοκίνητο και ξεκινούν προς αναζήτηση του αγνοουμένου. Η διαδρομή για το χωριό Επισκοπή, που βρίσκεται 13 χλμ. από την Κύμη, είναι δύσκολη και επίπονη. Πάγος και χιόνι παντού, που σε κάποια σημεία ξεπερνά το ενάμιση με δύο μέτρα. Σπασμένα δέντρα. Σπίτια και αυτοκίνητα, κυριολεκτικά χαμένα κάτω από το χιόνι.

Κάποιοι κάτοικοι μας καθοδηγούν προς το σημείο που εθεάθη για τελευταία φορά ο ηλικιωμένος άνδρας. Το αυτοκίνητο σταματάει και οι Σαμαρείτες με τον άρτιο εξοπλισμό τους, κράνη, σχοινιά, φαρμακεία, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επιχείρηση. Κάποιοι άνθρωποι τρέχουν προς το μέρος τους φωνάζοντας: «Ο γέροντας βρέθηκε». Οι Σαμαρείτες χαμογελούν με ανακούφιση. «Ευτυχώς για εκείνον, βρέθηκε και δεν χρειάστηκε τη βοήθειά μας».

Όμως, πολλοί άλλοι κάτοικοι της Κύμης και των γύρω χωριών χρειάστηκαν την άμεση επέμβαση των Σαμαρειτών. Όπως μας λέει ο Κρέοντας, εθελοντής Σαμαρείτης του περιφερειακού τμήματος Χαλκίδας, «…η πρόσβαση στο νοσοκομείο χωρίς τα ειδικά οχήματα της Πυροσβεστικής δεν ήταν εφικτή. 

Τις πρώτες πέντε ημέρες επιχειρούσαμε μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα. Απεγκλωβίσαμε και μεταφέραμε στο νοσοκομείο καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, άτομα με κατάγματα, μία έγκυο, μωρά με υψηλό πυρετό. 

Ειδικά τις πρώτες ημέρες υπήρχε σφοδρή χιονοθύελλα και η προσέγγιση των ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και χρειαζόντουσαν βοήθεια ήταν παρά πολύ δύσκολη. Υπήρχαν στιγμές που και εγώ φοβήθηκα. Αμφέβαλα αν θα καταφέρναμε να πραγματοποιήσουμε τη διάσωση και να βοηθήσουμε τον κόσμο που είχε ανάγκη. Όταν βλέπεις μια μητέρα να σου δίνει το λίγων μηνών μωρό της και να σου λέει κλαίγοντας: βοήθησέ το, πήγαινέ το στο Νοσοκομείο για να σωθεί, δεν μπορείς να μη λυγίσεις. Η ικανοποίηση που παίρνω όταν βοηθάω ανθρώπους να πάνε στο Νοσοκομείο ή καταφέρνω να τους κρατήσω στη ζωή, είναι τεράστια», λέει ο ίδιος, πραγματικά συγκινημένος.
KymiEvoia
Οι κάτοικοι της Κύμης και των γύρω χωριών έφτασαν στα όριά τους. Οι καταστροφές πολλές. Σπίτια και μαγαζιά κατεστραμμένα, το ίδιο και οι αγροτικές καλλιέργειες. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ζωοτροφές. Παρά τα σοβαρότατα προβλήματά τους, οι κάτοικοι της περιοχής είναι γεμάτοι χαρά και συγκίνηση όταν συναντούν τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού.  

Η ευγνωμοσύνη τους είναι έκδηλη σε κάθε τους κίνηση. Σε κάθε τους λέξη. «Ευχαριστούμε παιδιά. Να είστε καλά. Ήρθατε να μας βοηθήσετε αυτές τις δύσκολες ώρες. Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια στο έργο σας».

Οι επιχειρήσεις των Σαμαρειτών Διασωστών συνεχίζονται. Με περισσότερη δύναμη και αυταπάρνηση. Απεγκλωβισμοί, διασώσεις, μεταφορές στο Νοσοκομείο, βοήθεια σε ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να διασχίσουν τους επικίνδυνα παγωμένους δρόμους των χωριών, μεταφορές τροφίμων και νερού σε όσους έχουν ανάγκη.

«Σήμερα απεγκλωβίσαμε έναν παππού 90 ετών που θέλησε να βγει από το σπίτι του και εγκλωβίστηκε στο χιόνι. Ακόμα και για εμάς ήταν δύσκολο να προσεγγίσουμε το σημείο, γιατί περπατάγαμε πάνω σε ενάμιση μέτρο χιόνι χωρίς να ξέρουμε τι βρίσκεται από κάτω. Το ένα σου πόδι πάταγε σε κάποια σκληρή επιφάνεια και στο επόμενο βήμα βρισκόσουν μέσα στο χιόνι μέχρι τη μέση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και τον κρατικό μηχανισμό να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση» λέει ο Χρήστος, Σαμαρείτης από την Αθήνα και η Ερασμία προσθέτει: «Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν και χρειάζονται βοήθεια. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού, να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας».

«Αφήσαμε τις οικογένειες και τις δουλειές μας για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη» λέει ο Νίκος, ένας από τους οδηγούς του snowmobile, του ειδικού ερπυστριοφόρου οχήματος του Ε.Ε.Σ. που κινείται πάνω στο χιόνι.

«Το μηχάνημα αυτό έχει τη δυνατότητα να κινείται με άνεση στο χιόνι, μεταφέροντας δύο Διασώστες με τον εξοπλισμό τους, το διασωστικό φαρμακείο. Έτσι, μπορούμε να προσεγγίσουμε περιοχές που με το αυτοκίνητο θα ήταν αδύνατο να φθάσουμε και να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες ή να μεταφέρουμε τρόφιμα και φάρμακα σε ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι» εξηγεί ο Ηρακλής, αρχηγός των Σαμαρειτών της Αθήνας.

Η νύχτα πέφτει, αλλά η κούραση δεν φαίνεται να καταβάλλει τους εθελοντές του Ε.Ε.Σ. Συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στον χρόνο και στις δύσκολες συνθήκες. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να βοηθηθεί και ο τελευταίος άνθρωπος που έχει ανάγκη!».

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA