Στη Σκύρο χτυπάει η «καρδιά» του Καρναβαλιού (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Στη Σκύρο χτυπάει η «καρδιά» του Καρναβαλιού (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Σκύρο γίνονται κάθε χρόνο ένα από τα πιο εντυπωσιακά και φυσικά παραδοσιακά καρναβάλια - Ξεκινάει από το πρώτο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα...

Τι θα δείτε αν βρεθείτε αυτήν την περίοδο, στο καρναβάλι της Σκύρου και τι συμβολίζουν οι στολές και οι μεταμφιέσεις;

Πρωταγωνιστής κάθε ομάδας αλλά και της Αποκριάς, ο «Γέρος» ντυμένος με τσοπάνικο πανωβράκι, τροχαδόκαλτσες και τα παραδοσιακά υποδήματα, κατασκευασμένα από δέρμα, τα τροχάδια.

Φοράει, επίσης, κάπα με κουκούλα και μάσκα από προβιά, είναι ζωσμένος με 30-40 κουδούνια προβάτων και κρατάει τσοπάνικο ραβδί. Ο γέρος προχωρεί με ρυθμικούς βηματισμούς προκαλώντας μια ηχηρή παρουσία λόγω των κουδουνιών.

Στην συντροφιά του γέρου είναι η κορέλα , που κατά την παράδοση είναι άντρας ντυμένος με γυναικεία ρούχα, που χορεύει γύρω από τον γέρο κουνώντας το μαντήλι. Όταν εκείνος ξεκουράζεται, του τραγουδά ένα μακρόσυρτο αργό σκοπό με πολλά «τσακίσματα», τον Κορελίτικο.

Το έθιμο αυτό ξεκινάει στην αρχή του Τριωδίου και επαναλαμβάνεται κάθε Σαβ/κο με αποκορύφωμα το τελευταίο τετραήμερο, που τα σοκάκια πλημμυρίζουν με τους ήχους των κουδουνιών. 

ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA