Μέχρι τη Ρόδο έφτασε το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο - Προβληματισμός στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τις συνεχόμενες παραβιάσεις (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Μέχρι τη Ρόδο έφτασε το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο - Προβληματισμός στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τις συνεχόμενες παραβιάσεις (ΦΩΤΟ)

Στο «κόκκινο» η ένταση με την Τουρκία...

Ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο πλέει το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», το οποίο διέπλευσε το Αιγαίο, κατευθυνόμενο προς το Λιμάνι της Αττάλειας, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά. 

Το Τουρκικό πλοίο συνοδεύεται από μια φρεγάτα και μια κορβέτα του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται Ελληνική φρεγάτα παρακολουθώντας την πορεία του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», την ίδια ώρα, το αδελφό πλοίο του «Ορούτς Ρέις», το «Μπαρμπαρός», βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κύπρου και διεξάγει έρευνες, ενώ το «καρέ» της Τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο συμπληρώνουν το «Γιαβούζ» στα ανατολικά, ανοιχτά της Καρπασίας, και το «Φατίχ» στα δυτικά.

Η πιθανότητα να «περικυκλώσει» η Τουρκία την Κύπρο με τέσσερα πλοία ήταν γνωστή εδώ και καιρό στην Αθήνα, η οποία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αγκυρας, με τις βασικές τάσεις να είναι δύο:

Η πρώτη τάση θεωρεί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απλά «ανιχνεύει» τα όρια της Αθήνας και της Λευκωσίας και βλέπει μέχρι «πού μπορεί να πάει».

Η συγκεκριμένη θεώρηση, όπως γίνεται κατανοητό, αποκλείει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ένα θερμό επεισόδιο ή οποιαδήποτε κίνηση που θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και θα εκτροχιάσει τις σχέσεις των δύο πλευρών του Αιγαίου και κατ’ επέκταση τους ευρωτουρκικούς και αμερικανοτουρκικούς διαύλους επικοινωνίας.

Η άλλη θεώρηση βλέπει μια διαρκή κλιμάκωση, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πού θα οδηγήσει.

Η τετράδα Τουρκικών πλοίων πέριξ της Κύπρου, η ρητορική Ερντογάν και η επανεμφάνιση της τουρκικής κινητικότητας στο Αιγαίο με υπερπτήσεις και εικονικές και μπαράζ παραβιάσεων διαμορφώνουν ένα ανησυχητικό παζλ, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη οπτική.

Προβληματισμός στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το «μπαράζ» των Τουρκικών παραβιάσεων 

Προβληματισμό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκαλεί το «μπαράζ» των Τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες ημέρες.

Τουρκικά μαχητικά έκαναν δεκάδες παραβιάσεις και προκάλεσαν εικονικές αερομαχίες.

Δυο τουρκικά F-16 προχώρησαν την Τετάρτη (28-08-2019) σε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Οινούσσες και Παναγιά, αλλά και Χίο.

Τα Τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν στα 26.500 πόδια.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε μπαράζ 55 παραβιάσεων στο Αιγαίο και 19 εμπλοκών.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA