Αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα: Ποινικό αδίκημα ξανά η διατάραξη της κοινής ησυχίας | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα: Ποινικό αδίκημα ξανά η διατάραξη της κοινής ησυχίας

Αλλάζουν 28 άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα, αλλά οι κατηγορούμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της πιο ευνοϊκής διάταξης...

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (14-10-2019) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για τους νέους Κώδικες (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) μετά την ολοκλήρωση των αναθεωρήσεων συγκεκριμένων άρθρων που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η διαβούλευση θα κρατήσει μόνο τέσσερις ημέρες, με την κυβέρνηση να θέλει να ψηφιστούν οι αλλαγές όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Κι αυτό γιατί από την ημέρα που θα ψηφιστούν οι Κώδικες και μετά όποιος εγκληματεί θα εμπίπτει μόνο στις αναθεωρημένες διατάξεις, ενώ μέχρι την ψήφισή τους οι κατηγορούμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου που είναι πιο ευνοϊκός.

Οι κατηγορούμενοι για νέα αδικήματα θα μπορούν να κάνουν χρήση της πιο ευνοϊκής διάταξης από τους δύο νόμους, ενώ για όσους η ποινική υπόθεση εκκρεμεί από διάστημα προγενέστερο της 1ης Ιουλίου, μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκότερης διάταξης και από τους τρεις Κώδικες (Παλιός Κώδικας, «Κώδικας Καλογήρου», «Κώδικας Τσιάρα»), είναι δηλαδή οι πλέον ευνοημένοι.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα (που ως επί το πλείστον αποτελούνταν από τα ίδια πρόσωπα που έφτιαξαν τους «κώδικες Καλογήρου») κατέληξε σε αλλαγές σε 28 άρθρα, τα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνονταν στις εξαγγελίες που είχε κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Αναλυτικά τα πιο σημαντικά:

Διατάραξη της κοινής ησυχίας

Μετά την κατάργηση των πταισμάτων, επιβάλλεται για την άμεση και αδιάκοπη προστασία του ευαίσθητου ζητήματος της κοινής ησυχίας, η αναγωγή τους σε ελαφρά πλημμελήματα, ώστε να εξασφαλίζεται η βεβαίωση αυτών των ποινικών παραβάσεων από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα.

Πλημμέλημα οι μολότοφ σε σπίτι, κακούργημα στις πορείες

Πλημμέλημα όταν βρίσκονται σε σπίτια και κρησφύγετα, κακούργημα όταν τις κουβαλάς σε πορείες. Αυτή είναι η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την παρασκευή και κατοχή μολότοφ, στις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τις αλλαγές στους νέους Ποινικούς Κώδικες.

Αποφυλάκιση με όρους

Η αναθεωρημένη διάταξη του άρθρου 110Α επιβάλλει να έχουν εκτιθεί 22 χρόνια κράτησης στις φυλακές ώστε να απολυθεί με όρους ένας κρατούμενος, από τα 17 χρόνια που προέβλεπε η προηγούμενη διάταξη του νέου Κώδικα. Σε αυτήν τη διάταξη εμπίπτουν οι πολυϊσοβίτες, όπως τα μέλη της 17Ν, με την κυβέρνηση να αυστηροποιεί τη σχετική διάταξη. Από τα 16 στα 20 χρόνια αυξήθηκε η διάταξη για την απόλυση με όρους, εφόσον υπάρχει ευεργετικός υπολογισμός της έκτισης (π.χ. για ημέρες εργασίας εντός φυλακής).

Δωροδοκία

Οπως αναμενόταν, η ενεργητική δωροδοκία επανέρχεται ως κακούργημα, μετά την «κόκκινη κάρτα» που είχε βγάλει στη χώρα μας ο ΟΟΣΑ και η επιτροπή GRECO. H ποινή που προβλέπεται είναι πέντε έως οκτώ έτη, με την πλημμεληματική δωροδοκία να κρατά λίγους μήνες, ωστόσο πρόλαβε να «αθωώσει] πολλούς κατηγορούμενους στην υπόθεση Siemens. Αλλαγές και στο αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας (που πλέον θα ονομάζεται δωροληψία) βουλευτών, που θα αφορά «στο σύνολο των καθηκόντων τους και όχι μόνο κατά το μέτρο που αυτά συνδέονται με τη συμμετοχή σε εκλογή ή ψηφοφορία», ενώ έγινε τροποποίηση για να περιλαμβάνονται και οι υφυπουργοί που δεν είναι μέλη του Κοινοβουλίου.

Απιστία

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενέταξε το αδίκημα αυτό σε όσα διώκονται μόνο με μήνυση, ακόμη και σε μορφή κακουργήματος. Ο υπό διαβούλευση Κώδικας δίνει διάστημα τεσσάρων μηνών για όποιον επιθυμεί να κάνει μήνυση.

Επικίνδυνη οδήγηση

Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Απόδραση

Η συμμετοχή υπαλλήλου (σωφρονιστικού ή άλλου) σε απόδραση κρατουμένου θα τιμωρείται πλέον με τρία έως πέντε έτη, ενώ ο ισχύων κώδικας προέβλεπε ποινή δύο έως πέντε έτη.

Ποινική Δικονομία

Αλλαγές προβλέπονται και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με πιο «τρανταχτή» την πρόβλεψη θέσης αναπληρωτή Εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία «λύνει τα χέρια» στους δικαστές να προχωρήσουν σε αντικατάσταση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis (συνάδελφοί της καταγγέλλουν πως δρούσε ως «όργανο» του Δ. Παπαγγελόπουλου), ενώ επανέρχεται και το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, η κατάργηση του οποίου είχε προκαλέσει «ασφυξία» σε άλλα δικαστήρια λόγω της αύξησης του όγκου των υποθέσεων.

Πληροφορίες: ANT1

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA