Σοκάρει η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για το ΕΣΥ: Θα είχαν σωθεί τουλάχιστον 1.500 ζωές αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Σοκάρει η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για το ΕΣΥ: Θα είχαν σωθεί τουλάχιστον 1.500 ζωές αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες!

Η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα δείχνει την πικρή αλήθεια για τις ΜΕΘ και την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ σε καιρό πανδημίας...

Τσιόδρας και ο Λύτρας κατέληξαν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Όπως ανακοινώθηκε θα είχαν σωθεί 1.535 ζωές αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φορτίο στο ΕΣΥ ( μάξιμουμ δηλαδή με 200 διασωληνωμένους), αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και φυσικά εντός ΜΕΘ.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα διευκρινίζουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο:

«Με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον, έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη ‘υγειονομική ανισότητα’ μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας». 

Όπως τονίζεται η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, μολονότι η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη.

Διαφορά υπάρχει και μεταξύ αγροτικών περιοχών και πόλεων, αλλά σε ταξικό επίπεδο, με φτωχότερες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η διασπορά ήταν μεγαλύτερη.

Διασωλήνωση και αύξηση θνητότητας εκτός ΜΕΘ – Αριθμός σοκ

Σχετικά με τη νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, παρ΄ότι αφορούσε λίγους, δηλαδή μόνο το 5% διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και σύμφωνα με τον επιστήμονα αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, κάτι που πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Στο κείμενο της μελέτης αναφέρεται επίσης πως 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Συμπέρασμα: Από τι εξαρτάται αν θα επιβιώσει ένας ασθενής

Τέλος το συμπέρασμα του επιστημονικού paper αντικατοπτρίζει πλήρως την σκληρή πραγματικότητα:

Το αν θα επιβιώσει ένας ασθενής της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζει και σε ποια περίοδο (και με τι φορτίο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις.

«Το αν αυτό είναι αποδεικτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα», τονίζουν επισημαίνοντας πως η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου κι ως οφείλαν σαν λειτουργεί της Δημόσιας Υγείας τις γνωστοποίησαν άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA