Κατάταξη 2022 - Διεθνές ρεζιλίκι! Μας πέρασαν Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες 106 χώρες - Διασύρθηκε παγκοσμίως η Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου & των Δημοσιογράφων (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Κατάταξη 2022 - Διεθνές ρεζιλίκι! Μας πέρασαν Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες 106 χώρες - Διασύρθηκε παγκοσμίως η Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου & των Δημοσιογράφων (ΦΩΤΟ)

Παγκόσμιος διασυρμός και διεθνές ρεζιλίκι για την Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου & των Δημοσιογράφων...

Στη νέα παγκόσμια κατάταξη του 2022 που δόθηκε στη δημοσιότητα η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει μέσα σ΄έναν χρόνο 38 θέσεις και από την 70η θέση το 2021 βρέθηκε στην 108η. Πρόκειται για τη χειρότερη θέση στην κατάταξη που έχει καταγράψει η Ελλάδα ανάμεσα σε 180 χώρες.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), την Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση με 55,52 βαθμούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ξεπερνά από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου μόνο την Τουρκία, την Λευκορωσία και την Ρωσία.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκεται πάντα η Κίνα και ακολουθούν η Μιανμάρ, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, η Ερυθραία με τη Βόρεια Κορέα τελευταία.

Πρώτη στην κατάταξη εξακολουθεί να είναι για έκτη συνεχή χρονιά η Νορβηγία, ενώ ακολουθούν η Δανία και η Σουηδία.

Η 108η θέση που βρίσκεται η Ελλάδα:


Δείτε ΕΔΩ την κατάταξη όλων των χωρών

Συνολικά η κατάσταση στο 73% των 180 χωρών που εξετάζει κάθε χρόνο η μη κυβερνητική οργάνωση χαρακτηρίζεται “πολύ σοβαρή”, “δύσκολη” ή “προβληματική” σε ό,τι αφορά την ελευθερία των δημοσιογράφων να ασκούν το επάγγελμά τους.

Για την Ελλάδα στον δείκτη ασφάλειας η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη, στον οικονομικό δείκτη, πολύ σοβαρή, στον κοινωνικό δείκτη, προβληματική, στον πολιτικό δείκτη επίσης η κατάσταση χαρακτηρίζεται προβληματική, το ίδιο και όσον αφορά τον νομικό δείκτη,

Στην έκθεση γίνεται λόγος για συχνή παρεμπόδιση των δημοσιογράφων στην έρευνα θεμάτων όπως η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και το προσφυγικό. Επίσης υπάρχει αναφορά και για την εκτέλεση του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, η οποία όπως τονίζεται παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για ταχεία έρευνα.

Αναφορά γίνεται και στις πρόσφατες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα, όπου, σύμφωνα με την έκθεση, υπό τον μανδύα της πανδημίας επιτρέπουν εκτεταμένους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων με σαθρή νομική τεκμηρίωση.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA