Από την Τετάρτη (22/3): Μέσα σε οργή και αντιδράσεις! Αυτά είναι τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια των τρένων μετά την τραγωδία στα Τέμπη (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Από την Τετάρτη (22/3): Μέσα σε οργή και αντιδράσεις! Αυτά είναι τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια των τρένων μετά την τραγωδία στα Τέμπη (ΒΙΝΤΕΟ)

20 ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθούν να διαφωνούν ακόμη και για τα δομικά στοιχεία της τραγωδίας, όπως το αν λειτουργούσε ή όχι η τηλεδιοίκηση, τα τρένα μπαίνουν ξανά, αλλά δοκιμαστικά στις ράγες...

Ανά πέντε ημέρες θα προστίθενται γραμμές με στόχο την πλήρη λειτουργία πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την Τετάρτη (22-03-2023) θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του προαστιακού σε:

– Πειραιά – Αεροδρόμιο – Λιόσια – Χαλκίδα

– Προαστιακός Πάτρα – Ρίο

– Θεσσαλονίκη – Φλώρινα – Δράμα

– Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη

Την ίδια στιγμή θα βάλουν μπρος τις μηχανές μετά από τρεις εβδομάδες και δύο εμπορικές αμαξοστοιχίες.

Τα μέτρα ασφαλείας

Η δοκιμαστική επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα γίνει με αυξημένα μέτρα ασφαλείας που περιλαμβάνουν:

- Μείωση ταχύτητας

– 80 χλμ. σε προαστιακούς/ εμπορευματικούς συρμούς 

– 100 χλμ. σε επιβατικές αμαξοστοιχίες

- Περισσότεροι σταθμάρχες

«Εννέα προβλήματα ζητούν λύση»

Οι μηχανοδηγοί πάντως που συναντήθηκαν σήμερα με στελέχη της Hellenic Train, εξακολουθούν να έχουν τις επιφυλάξεις τους, τουλάχιστον για τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως η γραμμή Φλώρινα – Δράμα για την οποία έθεσαν θέμα παράτασης μιας εβδομάδας για την επαναλειτουργία της, εξαιτίας των αφύλαχτων διαβάσεων που υπάρχουν στο μήκος της διαδρομής.

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους ζήτησαν, σε ό,τι αφορά τον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, την γραπτή διαβεβαίωση που θα πρέπει να παίρνουν οι μηχανοδηγοί όταν θα περνούν από τις σήραγγές του Πλαταμώνα και των Τεμπών, καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο που έγινε από την Πυροσβεστική, διαπιστώθηκαν διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Από τη μεριά του ο ΟΣΕ λέει ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει λάβει έγγραφο από τη μεριά των εργαζομένων, που να θέτει τέτοιο ζήτημα.

Οι μηχανοδηγοί ζητούν ακόμη την καταγραφή των συνομιλιών μεταξύ μηχανοδηγών – διαχειριστών εταιριών, την στελέχωση των σταθμαρχείων, ενδελεχή έλεγχο στις σήραγγες και πιστοποιητικά καταλληλόλητας των γεφυρών από τις οποίες περνούν τα τρένα.

«Εμείς, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, δε θα πάρουμε την ευθύνη να λειτουργήσουμε κάτι που δεν ασφαλές. Το αίτημά μας είναι ανοιχτός αλλά ασφαλής σιδηρόδρομος», σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης.

Μέχρι πάντως ο σιδηρόδρομος να ξαναλειτουργήσει κανονικά, οι οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος δε χάνουν χρόνο έχοντας ως προτεραιότητα ένα και μόνο πράγμα. Την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταφορών, το πρώτο δρομολόγιο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη αναμένεται να γίνει την 1η Απριλίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στις σήραγγες που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Αυτά τα δοκιμαστικά δρομολόγια δεν θα γίνουν

Σύμφωνα με τον Κώστα Γενηδούνια, πρόεδρο μηχανοδηγών Hellenic Train, ορισμένα από τα δρομολόγια που έχουν ανακοινωθεί, δε θα πραγματοποιηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι δεν πήραν τις γραπτές διαβεβαιώσεις που ζήτησαν για να επιστρέψουν στο τιμόνι των συρμών.

«Τα δρομολόγια θα αρχίσουν στα σημεία που δεν έχουμε εκφράσει ενστάσεις εμείς οι μηχανοδηγοί και σε όλα τα κομμάτια που δεν υπάρχουν στα 9 σημεία στην επιστολή που δώσαμε στη δημοσιότητα. Υπάρχει η δική μας ένσταση για την γραμμή Πλατύ – Φλώρινα, στην γραμμή προς Στρυμόνα, Σέρρες – Δράμα, και υπάρχει και ένσταση δική μας που αφορά το κομμάτι των επικοινωνιών μέσα στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις και θεωρούμε ότι για την γραμμή Πλατύ – Φλώρινα και Σέρρες – Δράμα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις ισόπεδες διαβάσεις, με βραδυπορίες και με τις επικοινωνίες. Αυτό που γίνεται προσπάθεια να λυθεί είναι με τις επικοινωνίες.

ΒΙΝΤΕΟ:

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA