ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Η ΕΥΒΟΙΑ ΘΕΛΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!
EVIAZOOM : Ποια η σχέση σας με την πολιτική, ποια ήταν τα πρώτα πολιτικά σας βήματα και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ενταχθείτε στο νέο πολιτικό φορέα της Δημοκρατικής Αριστεράς;

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Ανήκω καταρχάς ηλικιακά στη λεγόμενη γενιά της αλλαγής σε παραλληλισμό όπως λέμε τη σημερινή  γενιά του μνημονίου. Μαθητές και φοιτητές την δεκαετία του 80 και νεολαίοι την δεκαετία του 90 στοιβάξαμε τα οράματα μας πολλοί από εμάς και ακολουθήσαμε την κοινωνική αλλαγή που εξέφραζε με δυναμική το ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας στο σοσιαλισμό, στην εθνική ανεξαρτησία και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Τότε σε αντίθεση με σήμερα μας ενέπνεε να χτίσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή προοδευτική Ελλάδα. Σήμερα είναι ένα κόμμα τελείως αποπροσανατολισμένο από τις αρχές του, ασπόνδυλο ιδεολογικά. Έχει μετατραπεί σε κόμμα των μηχανισμών και των ευνοημένων από τον κρατισμό.
Ως εδώ όμως! Πλέον τα δικά μου οράματα δεν μπορούν να συμπεριλάβουν ούτε την ακροδεξιά συγκυβέρνηση, ούτε την καταστροφή της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, ούτε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στάθηκαν αδιάφορα απέναντι στον αποδεκατισμό της εγχώριας παραγωγικότητας, στην αποβιομηχάνηση, στον μαρασμό του αγροτικού τομέα, στον υπερδανεισμό και στην υπερδιόγκωση του κράτους που οδήγησαν με απόλυτη ακρίβεια στην σημερινή κρίση. Αυτή η κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα το νομό της Εύβοιας μετατρέποντας την σε νησί της ανεργίας και της φτώχειας.

EVIAZOOM : Γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τέτοια σκληρότητα από τις αγορές και τι ρόλο έπαιξε το εγχώριο πολιτικό σύστημα;

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Στην Ελλάδα δεν ηττήθηκε η πολιτική από τις αγορές όπως βολεύει να ισχυρίζονται κάποιοι αλλά χρεοκόπησε το παλιό φθαρμένο πολιτικό σύστημα που κουβαλούσε μαζί του όλη την παρακμή της μεταπολίτευσης. Χρεοκόπησε το παλαιό καθεστώς που είχε όλα τα ανομήματα που έσπρωξαν την χώρα στο γκρεμό: την διαφθορά, την φοροδιαφυγή, την σπατάλη, τα φέουδα, τα προνόμια, την κλεπτοκρατία, την προσοδοθηρία, τη γραφειοκρατία, την αναποτελεσματικότητα, το πελατειακό κράτος, την επαγγελματοποίηση της πολιτικής, την ατιμωρησία των πολιτικών σκανδάλων. Στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να χρεοκοπήσουν και εκλογικά τα κόμματα εξουσίας και όσοι συμβιβάστηκαν και υπηρέτησαν το παλιό φθαρμένο καθεστώς.
Πρόταγμα στην παρούσα συγκυρία είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν το αναπτυξιακό και παραγωγικό της μοντέλο.

EVIAZOOM : Και τι προτείνετε πολιτικά σήμερα τι σας εκφράζει και τι αποτελεί για εσάς κινητήρια δύναμη;

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Η εναλλακτική πολιτική πρόταση για τους δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες είναι ο νέος φορέας που δημιουργείται γύρω από τη Δημοκρατική Αριστερά και θα εκφράσει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές δυνάμεις της πραγματικής και όχι της παρασιτικής οικονομίας. Είμαστε η αριστερά του ανθρωπισμού, η αριστερά της δημιουργίας, του πολιτισμού, της τέχνης. Είμαστε η αριστερά που διεκδικεί το ωραίο και την ποιότητα, που θεοποιεί την ζωή και την δημιουργία σε μια κοινωνία ισότητας και ίσων ευκαιριών που πρεσβεύει ο σοσιαλισμός. Είμαστε ένα νέο κόμμα ανοικτό στους νέους, στις νέες ιδέες, στα δυναμικά κοινωνικά στρώματα που εκφράζει τις προοπτικές του μέλλοντος. Ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη είναι να ηγηθεί της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος της Κεντροαριστεράς. Σε αυτό τον στόχο δίνω δυναμικό παρόν και καλώ τους πολίτες της Εύβοιας σε συστράτευση.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA