Αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και το 2015! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και το 2015!

EYBOIAZOYMΣε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και για το 2015, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ιδιαίτερα για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο", το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης δέχεται εισηγήσεις από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς.
 

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η προστασία πρώτης κατοικίας λήγει στο τέλος του 2014, ωστόσο πλέον είναι πολύ πιθανό να πάρει παράταση και για το 2015.
Η νέα αυτή παράταση θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων και θα προβλέπει –σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας- αυστηρότερα κριτήρια από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Εξάλλου, πολλοί υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ακόμη και μονομερώς αν δεν εξασφαλιστεί η συμφωνία της τρόικας.


Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος για την προστασία προϋποθέτουν:
-το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως ατό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ,
-η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000 ευρώ,
-η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ, και
-το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που διαθέτει να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Στα ποσά αυτά ισχύουν προσαυξήσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
Επιπλέον οι δανειολήπτες κατά τη διάρκεια της προστασίας είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν προς τις τράπεζες το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος τους μέχρι τις 15.000 ευρώ και το 20% για το υπερβάλλον ποσό.

Την αναγκαιότητα της παράτασης της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας έχουν θέσει τόσο από τις καταναλωτικές οργανώσεις όσο και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, καθώς μεγάλος αριθμός περιπτώσεων αφορά και εκείνους που λόγω του μεγέθους των επιχειρήσεων τους ενεχυρίασαν στις τράπεζες τις πρώτες τους κατοικίες. 

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA