Υπόθεση «ζαρντινιέρα»: 450.000 αποζημίωση στον κύπριο φοιτητή - Απόλυτη η ευθύνη των αστυνομικών λέει και το ΣτΕ (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Υπόθεση «ζαρντινιέρα»: 450.000 αποζημίωση στον κύπριο φοιτητή - Απόλυτη η ευθύνη των αστυνομικών λέει και το ΣτΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 450.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό το οποίο καλείται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στον κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημήτριου, για την υπόθεση ξυλοδαρμού η οποία έγινε στις 17/11/2006, στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς...
 
Πρόκειται για την υπόθεση η οποία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως «ζαρντινιέρα» και η οποία απασχόλησε για μέρες ολόκληρες τα «φώτα» της δημοσιότητας εξαιτίας της στάσης που κράτησε η τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Στε) επικύρωσε εφετειακή απόφαση για την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ότι του συνέβη.
 
Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κτλ που υπέστη ο 34χρονος). Η αποζημίωση προσδιορίστηκε σύμφωνα με το «Έθνος» στα 300.000 ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τις 450.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, από την επίδοση της αγωγής τον Ιούνιο του 2009.

Το ιστορικό της υπόθεσης
 

Όλα έγιναν το βράδυ της 17 Νοεμβρίου 2006, μετά τις εκδηλώσεις των εορτασμών του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.
 

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι κατόπιν σήματος προσπάθησαν να συλλάβουν πέντε νέους που βγήκαν από τον χώρο του πανεπιστημίου όπου γινόταν προηγουμένως επεισόδια με καταστροφές και ρίψεις αντικειμένων.
 

Κατά την σύλληψη του ο τότε 24χρονος φοιτητής ξυλοκοπήθηκε, όπως άλλωστε φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας.
 

Οι ιθύνοντες είχαν προσπαθήσει αρχικά να «κουκουλώσουν» το περιστατικό και υποστήριξαν ότι ο σπουδαστής πάνω στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και αμέσως μετά σε ζαρντινιέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, είχε κάνει λόγο για παροιμιώδη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία της Αστυνομίας.
 

Όμως το βίντεο ανέτρεψε τα δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ:

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA