Γιάννης Μαραγκός: «Όταν η ανάπτυξη είναι επιλεκτική και όχι δίκαιη» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Γιάννης Μαραγκός: «Όταν η ανάπτυξη είναι επιλεκτική και όχι δίκαιη»

Γιάννης Μαραγκός: «Όταν η ανάπτυξη είναι επιλεκτική και όχι δίκαιη»
Δείτε το άρθρο του Γιάννη Μαραγκού, Μέλος Δ.Σ. Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ευβοίας, Εμπορικό Τμήμα:

"Στα πλαίσια της ψήφισης του νέου αναπτυξιακού νόμου της ‘’δίκαιης ανάπτυξης’’ όπως αρέσκονται να την αποκαλούν, από το οικονομικό επιτελείο έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην θεσμοθέτηση υπηρεσιών μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα όπως λέγεται και αδειοδότησης σε τρείς ημέρες.

Αυτό αρχικά και για λόγους λαϊκής κατανάλωσης ακούγεται καλό. Θα ήταν όμως πολύ καλύτερο εάν δεν αφορούσε μόνο μικρές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουρισμού και μικρής μεταποίησης. Η στασιμότητα της ανάπτυξης σίγουρα δεν οφείλεται στο ότι ένα σουβλατζίδικο ένα κομμωτήριο ή ένα τυροπιτάδικο δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας σε τρείς ημέρες, αλλά σε ένα μήνα όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και εξπρές αδειοδοτήσεις όταν για την έγκριση λειτουργίας υδατοδρομίων στην Εύβοια έχουν περάσει 18 μήνες από την ημέρα ανακοίνωσής τους και ακόμη βρίσκονται στο αρχικό στάδιο . Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν από την ημέρα κατάθεσης του φακέλου μέχρι την νόμιμη λειτουργία μιας μεγάλης τουριστικής μονάδας σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερο από δέκα πέντε με είκοσι έτη. Ούτε όταν για την χωροθέτηση και έγκριση άδειας μιας Β.Ι.Π.Ε. χρειάζεται να γνωμοδοτήσουν και συναποφασίσουν τουλάχιστον δέκα διαφορετικά υπουργεία.

Πέραν των προαναφερθέντων φυσικά υπάρχει και μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων όπως μείωση φορολογίας, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, εύκολη χρηματοδότηση, μικρότερο κράτος και άλλα πολλά όπου το κάθε ένα θα πρέπει να εξετασθεί χωριστά με την προσοχή που απαιτείται.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αδειοδοτώντας το σουβλατζίδικο σε τρείς ημέρες ενώ για την βάση υδροπλάνων χρειάζεται πάνω από δύο έτη, την λειτουργία ενός café αυθημερόν ενώ μιας μεγάλης τουριστικής μονάδας σε δέκα χρόνια, στην ουσία βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος."

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA