“Χτύπημα” του ΥΠΟΙΚ στη φοροδιαφυγή! Ποιοι επαγγελματίες θα αποκτήσουν ταμειακή μηχανή – Κληρώσεις σπιτιών και Ι.Χ... το κίνητρο για τις αποδείξεις! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

“Χτύπημα” του ΥΠΟΙΚ στη φοροδιαφυγή! Ποιοι επαγγελματίες θα αποκτήσουν ταμειακή μηχανή – Κληρώσεις σπιτιών και Ι.Χ... το κίνητρο για τις αποδείξεις!

Σχέδιο για να "χτυπήσει" τη φοροδιαφυγή ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με τη χρήση ταμειακών μηχανών από επαγγελματικές ομάδες, αλλά και δίνοντας κίνητρα στους πολίτες για τη συγκέντρωση αποδείξεων...

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", το οικονομικό επιτελείο ελπίζει να περιορίσει δραματικά αυτό το φαινόμενο και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα- για να μην καταστεί αναγκαία η ενεργοποίηση του «κόφτη»- με όπλο το πλαστικό χρήμα, τα κίνητρα για τις αποδείξεις, αλλά και την υποχρέωση χρήσης ταμειακής μηχανής και όχι χειρόγραφων αποδείξεων.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι σε νομοσχέδια που θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή θα υπάρχει πρόταση διασύνδεσης των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και του συστήματος taxis.
 
Για να πετύχει το σχέδιο με το οποίο το ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις πωλήσεις και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, θα πρέπει το σύνολο των επαγγελματικών ομάδων να χρησιμοποιεί ταμειακές μηχανές, οι οποίες μάλιστα να είναι συνδεδεμένες online με το υπουργείο Οικονομικών.
 
Έτσι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών θα υποχρεωθούν σταδιακά να σταματήσουν να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων.
 

Μάλιστα, για επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα όχι στο γραφείο τους αλλά στα σημεία όπου βρίσκεται ο πελάτης τους (πχ σε κατοικίες) ενδεχομένως να υπάρξει και ένα σύστημα στην ταμειακή μηχανή που να καταγραφεί με την αρωγή της τεχνολογίας τις κινήσεις των εν λόγω επαγγελματιών.

Κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων

Και πάλι, για να πετύχουν όλα αυτά, θα πρέπει οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις.
 
Ανάμεσα στα κίνητρα που θα θεσπιστούν είναι το αφορολόγητο μόνο με χρήση «πλαστικού» χρήματος ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών. Το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι θα εξαρτάται από το σύνολο των εισοδημάτων που δηλώνονται. 

Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από το εκάστοτε αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσης με το 10% του ετήσιο εισοδήματος. Για υψηλότερα εισοδήματα θα υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά.
 
Στο νομοσχέδιο που πρόκειται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί θα προβλέπονται τρεις με τέσσερις κλίμακες, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα πολύ υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.
 

Δεύτερο κίνητρο θα είναι οι κληρώσεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα ΙΧ, ακινήτων .

Πληροφορίες: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA