Σβίγγου - Λοβέρδος: «Με τροπολογία στη βουλή θα μπει τέλος στο αυτόφωρο για δημοσιογράφους» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Σβίγγου - Λοβέρδος: «Με τροπολογία στη βουλή θα μπει τέλος στο αυτόφωρο για δημοσιογράφους»

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι από την αυτόφωρη διαδικασία...

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τη σύλληψη των Παναγιώτη Τζένου και Γιάννη Κουρτάκη μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου, είπε μεταξύ άλλων ότι κατανοεί «την αντίδραση δημοσιογράφων, όπως είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κούλογλου, όπως ο Κ. Βαξεβάνης και άλλοι δημοσιογράφοι που κατέκριναν αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός της σύλληψης και αντέδρασαν σ’ αυτό». «Αυτή είναι μια στάση που εγώ την κατανοώ πλήρως κι εδώ θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση ως προς τη διαδικασία του αυτόφωρου και την εξαίρεση απ’ αυτή τη διαδικασία των δημοσιογράφων. Αυτό είναι μια συζήτηση και αναφερόμαστε σε μια διάταξη η οποία προϋπήρχε προφανώς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ» πρόσθεσε.

Παράλληλα, την προαναγγελία κατάθεσης τροπολογίας στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας κατάργηση της διάταξης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σύμφωνα με την οποία όλα τα αδικήματα που τελούνται δια του Τύπου είναι πάντοτε αυτόφωρα ανακοίνωσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

“ Ζούμε μια πολύ δυσάρεστη εφαρμογή της νομοθεσίας που παρεμποδίζει την ελευθεροτυπία και τα δικαώματα των δημοσιογράφων. Αναφέρομαι στην υπόθεση Καμμένου. Το 2003 είχε συλληφθεί ο Γ.Παπαχρήστος. Στα Ιωάννινα και είχε οδηγηθεί στο αυτόφωρο. Με την ίδια διάταξη συνελλήφθησαν ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης και ο διευθυντής Παναγιώτης Τζένος” είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος και θύμισε ότι ενώ η σχετική διάταξη έφυγε από το Σύνταγμα το 2001 ο κοινός νομοθέτης δεν ακολούθησε.

“Είχα καταθέσει τροπολογία το 2013 ζητώντας την αλλαγή της διάταξης νόμου.Θα επανακαταθέσω την τροπολογία. Άλλαξε και το Σύνταγμα το 2000 επ’ αυτού. Το Σύνταγμα όριζε ότι τα αδικήματα τύπου είναι πάντοτε αυτόφωρα.

Ο κοινός νομοθέτης δεν το παρακολούθησε. Αυτό δεν άλλαξε. Κι ενώ είναι άγονο παραμένει η διάταξη. Το λέω ως πρώην Υπουργός που έχω “καεί” από τέτοια. Με προσέβαλαν. Ποτέ μου δεν διανοήθηκα να κάνω μήνυση ή αγωγή” είπε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA