Κύκλωμα Τοκογλύφων: Από τη βίλα του στη Χαλκίδα δρούσε ανενόχλητος εδώ και 30 χρόνια ο «αρχηγός» κάτω από τη μύτη της αστυνομίας και των τοπικών αρχών - Ψάχνει για επίορκους το Εσωτερικών Υποθέσεων (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Κύκλωμα Τοκογλύφων: Από τη βίλα του στη Χαλκίδα δρούσε ανενόχλητος εδώ και 30 χρόνια ο «αρχηγός» κάτω από τη μύτη της αστυνομίας και των τοπικών αρχών - Ψάχνει για επίορκους το Εσωτερικών Υποθέσεων (ΦΩΤΟ)

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις της Ασφάλειας Αττικής για τον 63χρονο «αρχηγό» του τοκογλυφικού κυκλώματος που δρούσε ανενόχλητος εδώ και 30 χρόνια από την βίλα του στη Χαλκίδα, κάτω από τη μύτη της αστυνομίας και των τοπικών αρχών που δεν είχαν την παραμικρή ιδέα (;) για το τεράστιο κύκλωμα ή μήπως δεν είναι έτσι και συμβαίνει κάτι άλλο; - Στις έρευνες και το Εσωτερικών Υποθέσεων - Στα 8 εκατομμύρια ευρώ η λεία των απατεώνων...

«Εγώ είμαι τοκογλύφος… 30 χρόνια, ξέρω τι κάνω», έλεγε ο 63χρονος αρχηγός του τοκογλυφικού κυκλώματος, με βίλα στη Χαλκίδα, προς «συνεργάτες» τραπεζικούς υπαλλήλους και υποψήφια θύματα.

Ο διευθυντής τράπεζας, μια υποδιευθύντρια και δύο τραπεζικοί υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες για την πιστοληπτική… φερεγγυότητα των υποψήφιων θυμάτων, ενώ πολλές φορές τα πίεζαν τηλεφωνικά για την κάλυψη επιταγών που σφράγιζε ο «αρχι-τοκογλύφος» ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή τους.

Το κύκλωμα λειτουργούσε σε δύο επίπεδα. Πρώτον, με το «σπάσιμο» μεταχρονολογημένων επιταγών, ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν άμεση ανάγκη μετρητών ή επιταγών κοντινότερης ημερομηνίας εκταμίευσης και δεύτερον, με τη χορήγηση χρημάτων ή επιταγών με υψηλό τοκισμό. 

Ο τόκος κυμαινόταν μεταξύ 5-7% το μήνα, ποσοστό που έφθανε έως και το 20%, ανάλογα με το χρονικό διάστημα εκταμίευσης των επιταγών που είχαν στην κατοχή τους τα θύματα, που έφθανε και τους 4 μήνες. Για παράδειγμα, αν ένα θύμα είχε μiα επιταγή αξίας 10.000 ευρώ με χρονικό διάστημα εκταμίευσης δύο μηνών, απευθυνόμενος στον τοκογλύφο, μπορούσε να πάρει άλλη επιταγή από αυτόν αξίας 9.100 ευρώ την οποία μπορούσε να σπάσει αμέσως, ενώ αν ήθελε μετρητά θα έπαιρνε 8.350 ευρώ άμεσα.

Aπό την εξάρθρωση του κυκλώματος από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε συνεργασία με στελέχη της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δεσμεύτηκαν 8.000.000 ευρώ, που προέρχονται από τις παράνομες δραστηριότητες του τοκογλυφικού κυκλώματος.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων το αρχηγικό, καθώς και τέσσερα τραπεζικά στελέχη. Πρόκειται για τον 63χρονο αρχηγό, πέντε άνδρες ηλικίας 36, 37, 41, 45, 55 και μία γυναίκα 49 ετών, μεταξύ των οποίων οι τραπεζικοί υπάλληλοι. 

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε κατοικίες καθώς και σε τραπεζική θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 154 σώματα ιδιωτικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 1.430.000 ευρώ, 28 σώματα τραπεζικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 140.450 ευρώ, παραστατικά σχετικά με κατοχή επενδυτικών ομολόγων 6.847.141 ευρώ, 37.580 ευρώ, περισσότερες από 40 τραπεζικές κάρτες, δύο οχήματα, πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων που συνόδευαν τις συναλλαγές, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και tablet, καθώς και ατζέντες -ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου διακριβώθηκε ότι η οργάνωση έχει διαπράξει συστηματικά τοκογλυφίες εις βάρος 12 ατόμων.

Δείτε μερικούς από τους διαλόγους:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA