Δημοτικό Συμβούλιο: Ο Ζεμπίλης κατακεραύνωσε την Ζλακώνη για τα έξοδα - μαμούθ του Θαλασσινού Καρναβαλιού που ξεπέρασαν τις 250.000 ευρώ - «Το πιο ακριβό σε όλη την Ελλάδα με απευθείας αναθέσεις και παρανομίες» - «Είσαι χαμένος και ψεύτης» του φώναζε η Λίλιαν (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Δημοτικό Συμβούλιο: Ο Ζεμπίλης κατακεραύνωσε την Ζλακώνη για τα έξοδα - μαμούθ του Θαλασσινού Καρναβαλιού που ξεπέρασαν τις 250.000 ευρώ - «Το πιο ακριβό σε όλη την Ελλάδα με απευθείας αναθέσεις και παρανομίες» - «Είσαι χαμένος και ψεύτης» του φώναζε η Λίλιαν (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από επτά μήνες περίπου και με αφορμή τον οικονομικό απολογισμό του ΔΟΑΠΠΕΧ για το 2016 που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης (27-09-2017), ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης άσκησε οξεία κριτική στην πρόεδρο του ΔΟΑΠΠΕΧ, Λίλιαν Ζλακώνη για τα έξοδα του Θαλασσινού Καρναβαλιού που κόστισαν «ο κούκος αηδόνι» στους δημότες, αφού ξεπέρασαν τις 250.000 ευρώ...

Όπως σας εχει ενημερώσει το EviaZoom.gr εδώ και μήνες (δείτε ΕΔΩ) όλα τα χρήματα δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις και άγνωστα κριτήρια σε συγκεκριμένες εταιρείες και επιχειρήσεις με έδρα την Χαλκίδα και την Αττική.

Μάλιστα όπως κατήγγειλε ο Θανάσης Ζεμπίλης, υπήρξαν και παρανομίες στα εντάλματα πληρωμής, καθώς όπως αποκάλυψε, τα περισσότερα ήταν αθεώρητα και δεν ελέγχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή.


ΒΙΝΤΕΟ

Ο Θανάσης Ζεμπίλης τόνισε τα εξής:

«Με βάση τους κωδικούς που μας δείχνετε το συνολικό κόστος για το καρναβάλι ήταν 255.547 ευρώ. Ήταν 200.000 ευρώ από τον ΔΟΑΠΠΕΧ, 15.000 ευρώ από το Επιμελητήριο και 40.000 από την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας. Δεν υπάρχει στους κωδικούς ενώ είναι υποχρέωση τους με μία δαπάνη δημόσια που ξεπέρασε τις 150.000 ευρώ για τις καρναβαλιστικές εκδηλώσεις, δεν βρίσκουμε ένα κωδικό εδώ που να αναφέρει την δαπάνη αυτή και είναι διάσπαρτη σε εννιά, δέκα, έντεκα κωδικούς, έτσι ώστε να χάνονται τα ίχνη, να μην μπορεί κανέις να βρει τίποτα. Όταν έχουμε λοιπόν τέτοιου είδους προϋπολογισμούς και τέτοιου είδους κόστη, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγράφουμε και όλα αυτά να πηγαίνουν σε ένα κωδικό και όχι να διασπώνται σε 10 και 15 κωδικούς» είπε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Ζεμπίλης και συνέχισε:
 

«Πράγματι αυτές οι εκδηλώσεις είχαν επιτυχία, συμμετείχε κόσμος, είχαμε φιλοξενούμενους, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία δουλέψανε. Πλην όμως απο κει και πέρα θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρχει καμία οροφή στα κόστη και δεν θα υπάρχει κανένας λόγο για τα κόστη αυτά; Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται με κάποιο τρόπο που ανεβαίνει το κόστος. Διότι άμα δούμε αντίστοιχες εκδηλώσεις θα δούμε χαμηλότερα κόστη. Π.χ το Καρναβάλι Πατρών που κόστισε 230.631 ευρώ. Μιλάμε για το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας με 30.000 συμμετέχοντες καρναβαλιστές. Εκ των οποίων, 197.451 ευρώ ήταν δημόσια δαπάνη και 32.000 ευρώ οι ιδιωτικές χορηγίες. 

Δηλαδή το πατρινό καρναβάλι κοστίζει στο δήμο 197.451 ευρώ και το δικό μας έχει 255.000 ευρώ. Να σας πω επίσης για το Καρναβάλι της Ξάνθης το οποίο βγαίνει πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Αυτό κοστίζει 75.213 ευρώ, εκ των οποίων, η δημόσια δαπάνη 59.000 ευρώ και τα υπόλοιπα είναι ιδιωτική συμμετοχή. Για τις άλλες πόλεις δεν συζητάω, μέχρι 45.000 - 50.000 ευρώ το πολύ να στοιχίζει εκεί το καρναβάλι. Άρα στο ερώτημα, ποιο είναι το πιο πετυχημένο καρναβάλι; η απάντηση είναι ίσως της Ξάνθης βάση της δημοσκόπησης. Ποιο είναι το καρναβάλι με την μεγαλύτερη συμμετοχή; η απάντηση είναι της Πάτρας λόγω των 30.000 καρναβαλιστών.

Ποιος είναι το πιο ακριβό καρναβάλι της Ελλάδας; η απάντηση είναι το καρναβάλι της Χαλκίδας. Για ποιο λόγο λοιπόν είναι το πιο ακριβό καρναβάλι; Τι κάνουμε εμείς εδώ και μας κοστίζει 255.000 ευρώ, τι συμβαίνει εδώ; Εδώ λοιπόν η αιτία και η ουσία είναι τα εξής: Καταρχήν δεν υπάρχει κάποια μορφή αυτοχρηματοδότησης, δεύτερον δεν έχουμε σημαντικές χορηγίες, και τρίτον και πιο σημαντικό, ότι πάμε με ένα σύστημα απευθείας αναθέσεων. Τα συγκεκριμένα εντάλματα που αναφέρατε είναι τύπου β΄, είναι αθεώρητα, δεν πάνε στην επιτροπή, διότι επιλέγετε να είναι κάτω του ποσού των 5.000 ευρώ. Έχουμε το δικαίωμα αυτό να το κάνουμε, προφανώς δεν το έχουμε. Το έχουμε μόνο όταν έχουμε μία ετήσια δαπάνη, όχι περισσότερες. Άρα εδώ έχουμε διαδικασίες που περνάνε εκτός από τον επίτροπο, δεν έχουν δηλαδή τον έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου και σκοπίμως δεν περνάνε τα εντάλματα, και επίσης βέβαια αυτό που παρκαολουθούμε, να χάνονται οι δαπάνες μέσω των κωδικών και να μην έχουμε εικόνα. Άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε περίπτωση αυτών των κατατμήσεων, οι οποίες είναι παράνομες και έχουν ένα σκοπό και μόνο, να είναι αθεώρητα τα εντάλματα, να μην πηγαίνουν εντάλματα στην επίτροπο, διότι το τελικό ερώτημα θα είναι ότι από τα 7,5 εκ. ευρώ που θα διαχειριστείτε για 5 χρόνια, είναι πόσα εντάλματα θα έχουν κοπεί. Θεωρώ ότι οι δαπάνες αυτές είναι προκλητικές σε μια τέτοια περίοδο, εαν λάβουμε υπόψη ότι όλα τα δελτία του Δήμου Χαλκιδέων, ξεκινούν και λήγουν με την μόνη επωδό, σε δύσκολες και κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο Δήμος. 

Δεν μπορεί ο Δήμος Χαλκιδέων, όταν έχουμε να κάνουμε τις κοινωνικές ανάγκες, όταν έχουμε να κάνουμε με την καθημερινότητα των πολιτών, όταν έχουμε να κάνουμε με τα έργα, όταν έχουμε να κάνουμε με το οτιδήποτε, να επικαλούμαστε την δύσκολη οικονομική συγκυρία, και όταν είναι για τέτοιου είδους εκδηλώσεις και φιέστες να σπαταλάμε τα λεφτά προκλητικά και κατά τρόπο παράνομο, χωρίς καθαρές διαδικασίες, με απευθείας αναθέσεις, με αποτέλεσμα να εκτινάσονται οι προϋπολογισμοί των εκδηλώσεων και να έχουμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, να είμαστε πρωταθλητές σε όλη την Ελλάδα».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA