Ο μπαρμπα - Γιάννης από την Χαλκίδα... | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ο μπαρμπα - Γιάννης από την Χαλκίδα...

«Είμαι συνταξιούχος τελωνειακός και τάχα λογοτέχνης, αλλά και Ανάξιος απόγονος ορεσίβιων προγόνων...». Έτσι αυτοσυστηνόταν και επειδή είχε εντελώς προσωπικό ύφος τι πιο εύκολο να τον πούν εκκεντρικό. Ιδιόρρυθμο. Περίεργο. Τον πιο σπουδαίο εκπρόσωπο του λεγόμενου υπερεαλισμού στην Ελλάδα...

Μεγάλη κουβέντα να λες «Είμαι τάχα λογοτέχνης» όταν έχεις γράψει τα άντερά σου, από πεζά μέχρι ποιήματα, από θέατρο μέχρι Ιστορία. Η απόλαυση όταν διάβασα τα δύο βιβλία του «Το 21 και η αλήθεια», εκδόσεις Κάκτος.

Από το βιογραφικό του όπως το γράφει ο ίδιος: «Τώρα υπέρ τα 84 μου χρόνια γεγονώς, εφησυχάζω (σχεδόν μόνος) στο σπιτάκι μου, ζων «αεί-μη-διδασκόμενος», εν αναμονή το «εσχάτου-μου-μαθήματος» ευχαριστώντας εκείνο που ονομάζουμε Θεό, ''για τα βουνά και για τα δάση που είδα...''. Και για το ακριβές των παραπάνω αυτών ασήμαντων, υπογράφομαι, ο ταπεινότατος Γιάννης Σκαρίμπας».

Μιλάς για τον Παπαδιαμάντη και η σκέψη πάει στη Σκιάθο. 
 
Στην Πρέβεζα για τον Καρυωτάκη και για τον Καβάφη στην Αλεξάνδρεια.
 
Ο «μπαρμπα-Γιάννης», όπως έλεγαν τον Σκαρίμπα, ταυτίστηκε με την Χαλκίδα. Εκεί πήγαιναν οι δημοσιογράφοι για να τον συναντήσουν, να του πάρουν συνέντευξη και να ακούσουν το «κάτι άλλο», σκέψεις και λόγια ασιδέρωτα. Όπως μονάχα αυτός με τη δική του γνησιότητα έλεγε.

Γεννήθηκε στις, 28 Σεπτεμβρίου, το 1893, σ' ένα χωριό της Φθιώτιδας, δημοτικό πήγε στα Σάλωνα, σχολαρχείο στο Αίγιο, γυμνάσιο στην Πάτρα και κατέληξε στην Χαλκίδα. Μόνιμα. Στην αγαπημένη του Χαλκίδα. Έγινε εκτελωνιστής και γραφιάς.

Σπασμένο καράβι να 'μαι πέρα βαθιά
Έτσι να 'μαι
Με δίχως κατάρτια με δίχως πανιά
Να κοιμάμαι

Στίχοι μελοποιημένοι σε τραγούδι από ποίημα του Γιάννη Σκαρίμπα. Πέθανε 21 Ιανουαρίου το 1984.
 
Πληροφορίες: SDNA

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA