Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα που έκλεβε οχήματα στην Αττική (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα που έκλεβε οχήματα στην Αττική (ΦΩΤΟ)

Μεγάλη σπείρα που έκλεβε οχήματα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής...

Ειδικότερα, συνελήφθησαν, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δυτική Αττική και το κέντρο της Αθήνας, έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 24 έως 52 ετών, όλοι σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται και ένας 30χρονος συνεργός τους.

Σύμφωνα με την Aστυνομία, το οικονομικό όφελος της σπείρας υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες ευρώ, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την εξιχνίαση και άλλων κλοπών.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, η εγκληματική οργάνωση αναζητούσε είτε σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, είτε από συνεργεία αυτοκινήτων, τρακαρισμένα οχήματα, τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές και η επισκευή τους ήταν ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους. 
Όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, τότε η σπείρα εντόπιζε τρακαρισμένα οχήματα από το εξωτερικό, τα οποία αγόραζε και στη συνέχεια εισήγαγε στην Ελλάδα, όπου και τα ταξινομούσε.

Οι δράστες φρόντιζαν πρώτα να έχουν στην κατοχή τους το τρακαρισμένο όχημα, ενώ στη συνέχεια αναζητούσαν, προκειμένου να το κλέψουν, αυτοκίνητο ίδιας μάρκας, τύπου, ακόμη και χρώματος. Αφού έκλεβαν τα οχήματα, είτε τοποθετούσαν τα ανταλλακτικά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα στα «τρακαρισμένα», είτε πλαστογραφούσαν στους αριθμούς πλαισίου των κλεμμένων αυτοκινήτων τους ανάλογους αριθμούς που είχαν τα τρακαρισμένα και έτσι τα παρουσίαζαν ως “νόμιμα”.

Τα μέλη της σπείρας “χτυπούσαν” σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο, ενώ τα κλεμμένα οχήματα τα μετέφεραν αρχικά και τα στάθμευαν προσωρινά σε δρόμους κοντά στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, όπου τα κάλυπταν με κουκούλες. Τα οχήματα παρέμεναν στο σημείο για μία ή δύο ημέρες, μέχρι τα μέλη της σπείρας να βεβαιωθούν ότι δεν διαθέτουν σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPS). Αμέσως μετά τοποθετούσαν στα οχήματα άλλες πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε αυτοκίνητα που δεν απασχολούσαν τις Αρχές και με ειδικό γερανοφόρο τα μετέφεραν στον χώρο αποσυναρμολόγησής τους, στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.

Αφού αποσυναρμολογούσαν τα κλεμμένα οχήματα, ορισμένα μέρη τους είτε τα πετούσαν σε κάδους απορριμμάτων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, είτε τα μετέφεραν σε σκραπατζίδικα στον Ασπρόπυργο για καταστροφή.

Σημειώνεται, ότι για τις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν προμηθευτεί τηλεφωνικές συνδέσεις ταυτοποιημένες σε άσχετους αλλοδαπούς. Μιλούσαν κωδικοποιημένα και χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «να πάμε για καφέ», όταν κανόνιζαν να συναντηθούν για να διαπράξουν κλοπές ή «θα έρθεις για νυχτερινό ψάρεμα;» όταν ήθελαν να αποσυναρμολογήσουν κάποιο όχημα βραδινές ώρες.

Στην κατοχή των δραστών, καθώς και σε σπίτια, αποθήκες, καταστήματα και χώρους στάθμευσης σε Καλλιθέα, Άνω Λιόσια, Ταύρο, Μενίδι και Π. Φάληρο, όπου πραγματοποιήθηκαν έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 30 οχήματα εκ των οποίων τέσσερις δίκυκλες μοτοσικλέτες, ένα γερανοφόρο όχημα, 2 ΙΧΦ και 23 ΙΧ αυτοκίνητα, δύο συσκευές “jammer”, μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων-ανταλλακτικών αυτοκίνητων, πλήθος εγκεφάλων, κλειδαριών και κλειδιών, εργαλεία αποσυναρμολόγησης οχημάτων και 50 φυσίγγια.

Τέλος, όπως διευκρίνισαν αξιωματικοί της Aστυνομίας, κατάσχονται όλα τα κλεμμένα οχήματα, ακόμη και από τους νέους ιδιοκτήτες που πίστευαν ότι τα έχουν αγοράσει νόμιμα.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA