Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στη Νότια Εύβοια | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στη Νότια Εύβοια

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων η άναρχη ανάπτυξη αιολικών πάρκων, με αποκλειστικό κριτήριο τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όπως τις ανάδειξαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Καρύστου, με πιο πρόσφατη αυτή που απέτρεψε την εκφόρτωση νέων ανεμογεννητριών, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή υπολογίζονται σε περίπου 350, ενώ σε φάση αδειοδότησης ή έναρξης εργασιών βρίσκονται άλλες 200 περίπου. Στην περιοχή του Κάβο Ντόρο κατασκευάζεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο των Βαλκανίων. Τα μονοπώλια του κλάδου καταστρέφουν το περιβάλλον, καταπατούν περιουσίες, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ερώτησή του επισημαίνει ότι «οι επενδυτικοί αυτοί σχεδιασμοί των μονοπωλίων των ΑΠΕ είναι ενταγμένοι στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας, που υπηρετεί η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, όλων των προκατόχων της και της ΕΕ. Η στρατηγική αυτή μετατρέπει την Ενέργεια από κοινωνικό αγαθό που έπρεπε να είναι σε απλησίαστο και πανάκριβο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια, χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους».

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ενώ η περιοχή εξελίσσεται σε μεγάλο παραγωγό Ενέργειας, οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά πήραν μορφή χιονοστιβάδας τον Οκτώβρη - Νοέμβρη του 2017 σε Κάρυστο και Μαρμάρι.

Την ίδια στιγμή άθλιες είναι οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, που δουλεύουν 10ωρα, επί 6 ημέρες τη βδομάδα, με ημερομίσθια που ξεκινούν από 30 ευρώ, με την εργοδοσία να επιδιώκει συνεχώς την επέκταση του ωραρίου και την εργασία τις Κυριακές. Αυτά σε συνθήκες όπου καταγράφονται και ζητήματα σε σχέση με την ασφάλεια των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπέβαλε το παρακάτω ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων για:

Άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια και εκπόνηση συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων στην περιοχή και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο;

Δραστικό περιορισμό τους για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποσταθμών, δικτύων μεταφοράς, άμεση υπογειοποίηση των υπαρχόντων δικτύων και απαγόρευση χρήσης του λιμανιού της Καρύστου για τη μεταφορά ανεμογεννητριών;

Δουλειά με δικαιώματα, ασφάλεια και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων;».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA