Δεκάδες χιλιάδες κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Δεκάδες χιλιάδες κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο!

Πολύ υψηλή ήταν η δραστηριότητα των ηλεκτρικών φαινομένων που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατά τη διάρκεια του Ιουνίου... 

Όλες τις ημέρες του μήνα, μηδεμίας εξαιρουμένης, υπήρξε κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν, πανελλαδικά, 93.580 ηλεκτρικές εκκενώσεις, στην πλειοψηφία τους κεραυνοί, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Ελάχιστες νησιωτικές περιοχές δεν δέχθηκαν κεραυνούς, όπως η Κάρπαθος και τα δυτικά τμήματα της Ικαρίας.

Η πιο έντονη δραστηριότητα υπήρξε κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας «Μίνωας» από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου, όταν το σύστημα ZEUS ανίχνευσε περισσότερους από 64.000 κεραυνούς και αστραπές στην Ελλάδα. 

Στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας «Νεφέλη», από τις 24 έως τις 29 Ιουνίου, υπήρξαν περισσότερες καταστροφικές καταιγίδες, αλλά ανιχνεύθηκαν μόνο 12.500 ηλεκτρικά φαινόμενα, κυρίως στο βορειοδυτικό Αιγαίο και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Η ημέρα με τους περισσότερους κεραυνούς τον Ιούνιο ήταν η 15η Ιουνίου (18.818) και ακολούθησε σε συχνότητα η 16η Ιουνίου (16.685). Οι ημέρες με τους λιγότερους κεραυνούς ήταν η 8η Ιουνίου (οκτώ) και η 30ή Ιουνίου (εννέα).

Μάλιστα, οι κεραυνοί προκάλεσαν τον θάνατο δύο πολιτών στη Μακεδονία στις 2 και 3 Ιουνίου, καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού στη Λάρισα στις 13 Ιουνίου. 

Καταστροφές και έναρξη δασικών πυρκαγιών από κεραυνούς αναφέρθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Αττική και την Κρήτη.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA