Το ΒΙΝΤΕΟ που επιβεβαιώνει το εγκληματικό λάθος της αστυνομίας να κλείσει την Μαραθώνος και να αφήσει ανοιχτό τον δρόμο προς την φωτιά - Διαπληκτισμοί και αντεγκλήσεις με τους οργισμένους οδηγούς! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Το ΒΙΝΤΕΟ που επιβεβαιώνει το εγκληματικό λάθος της αστυνομίας να κλείσει την Μαραθώνος και να αφήσει ανοιχτό τον δρόμο προς την φωτιά - Διαπληκτισμοί και αντεγκλήσεις με τους οργισμένους οδηγούς!

Νέα στοιχεία για τον τρόπο που αντέδρασε η αστυνομία την κρίσιμη ώρα που η φωτιά περνούσε τη Λεωφόρο Μαραθώνος για να φτάσει στο Μάτι έρχονται στο φως της δημοσιότητας...

Δέκα ημέρες μετά την τραγωδία αποδεικνύεται πως από τις βασικές αιτίες της δεν ήταν ο «στρατηγός άνεμος» που είχε ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα. Μπορεί να ήταν η αρχή των όσων έγιναν, όμως, το φιτίλι στη
«βόμβα» που έσκασε και σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στην περιοχή, ήταν η Λεωφόρος Μαραθώνος.

Οι καταγγελίες αυξάνονται όλο και περισσότερο για την λανθασμένη στρατηγική που ακολούθησε η Αστυνομία προτού η πυρκαγιά περάσει τη Λεωφόρο, που είναι ουσιαστικά η αντιπυρική ζώνη, από την οποία ποτέ άλλοτε δεν είχε περάσει φωτιά.

Λάθη στη διαχείριση κυκλοφορίας που οδήγησαν στον εγκλωβισμό εκατοντάδων πολιτών στην περιοχή, σχετικά καθυστερημένη αντίδραση στην προσπάθεια διάσωσης ατόμων και προβληματικές επικοινωνίες με αστυνομικούς που ήταν στο πύρινο μέτωπο και αλλόκοτοι χειρισμοί συνθέτουν τον προβληματικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ στην τραγωδία της ανατολικής Αττικής.

Τα νέα πλάνα, όπως καταγράφηκαν από κινητό τηλέφωνο οδηγού που βρισκόταν στο σημείο, αποτυπώνουν την χαοτική κατάσταση που επικρατούσε με τον εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων.

Όταν η πυρκαγιά «κατέβηκε» από τον Νέο Βουτζά και πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος, η Αστυνομία προέβη σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνταν επί της συγκεκριμένης λεωφόρου, πραγματοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρησιακά λάθη, καθώς, αντί να δοθεί εντολή στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να απομακρυνθούν από την περιοχή, κατηύθυναν τους διερχόμενους οδηγούς στο «μάτι του κυκλώνα».

Και ενώ η Μαραθώνος είχε κλείσει προς Νέα Μάκρη, την ίδια ώρα η Δημοκρατίας παρέμεινε ανοιχτή προς και από το Μάτι, ενώ η Φλέμινγκ επιβαρυνόταν περαιτέρω από τα αυτοκίνητα που έρχονταν προς τη Μαραθώνος από το λιμάνι της Ραφήνας, καθώς πλοία καπέπλεαν κανονικά τουλάχιστον έως τις επτά το απόγευμα και ενώ η τραγωδία είχε συντελεστεί. 

Παράλληλα δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους πολίτες και τους αστυνομικούς.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ


Τα μοιραία λάθη της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η εξιδανικευμένη εικόνα που επιχειρείται να δοθεί από την ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει στην πράξη αρκετές αλλοιώσεις.

* Πρώτο προβληματικό σημείο είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας από την ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Μαραθώνος και στους πέριξ δρόμους. Οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει τη λεωφόρο Μαραθώνος από νωρίς, αφού υπήρχε ο κίνδυνος εγκλωβισμού οδηγών από το πύρινο μέτωπο που σάρωνε την περιοχή του Νέου Βουτζά και κατευθυνόταν στην παραλία. 

Όμως δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για να κλείσουν περιφερειακοί, προβληματικοί, στενοί δρόμοι που κατέληγαν από την περιοχή της Ραφήνας προς το Μάτι. Και όπου κινήθηκαν πολλοί πολίτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες λόγω και του κυκλοφοριακού κομφούζιου που υπήρξε.

* Δεύτερο σημείο που προκαλεί ερωτήματα είναι οι κινήσεις των αστυνομικών κυρίως στην περιοχή του Ματιού όπου χιλιάδες πολίτες κατήγγειλαν ότι έμειναν αβοήθητοι και δεν υπήρχε καμιά αρωγή. Μέχρι στιγμής υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για παρουσία στην περιοχή οκτώ αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν πολίτες. Ομως έχουν υπάρξει δηλώσεις από συνδικαλιστές ότι «έδρασαν με προσωπική πρωτοβουλία, χωρίς να έχουν κατευθυντήριες οδηγίες».

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι μέσα στον πευκώνα της Ραφήνας εισήλθαν την ώρα της φωτιάς 100 τουλάχιστον αστυνομικοί που συμμετείχαν στη διάσωση των πολιτών. Χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποσαφηνισθεί.

* Τρίτο σημείο τριβής είναι το θέμα των επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες των αστυνομιών, την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το πύρινο μέτωπο, υπήρχαν συχνές διακοπές επικοινωνιών που πραγματοποιούνται με το νέο σύστημα Tetra. Ετσι, οι αστυνομικοί αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποκαθιστούν επαφή με την ηγεσία του Σώματος. Χωρίς η ΕΛ.ΑΣ. να έχει, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το «στίγμα» τους.

Σημειώνεται ότι την τελευταία τετραετία η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να έχει σε πλήρη λειτουργία ένα νέο σύγχρονο σύστημα επικοινωνιών, όταν έληξε η δεκαετής «ολυμπιακή» σύμβαση με τη Siemens. Το σύστημα αυτό εμφανίστηκε ότι δώρισε στην ΕΛ.ΑΣ. μια αμερικανική εταιρεία που επεδίωξε με το «τρικ» της δωρεάς να αποκτήσει το σχετικό έργο που αποδείχθηκε προβληματικό. Παρόμοια κενά στις επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν παρουσιαστεί και σε περιπτώσεις ληστρικών επιθέσεων, καταδιώξεων ποινικών κ.λπ. δημιουργώντας σημαντική ανησυχία στο αστυνομικό σώμα. 

Σύμφωνα με τεχνικούς, τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται λόγω κατανομής των κεραιών του συστήματος μόνο σε αστυνομικές υπηρεσίες. Και αυτό για λόγους οικονομίας. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στη ραδιοκάλυψη της Αττικής που αναδείχθηκαν και στην τραγωδία στο Μάτι.

* Τέλος, εντελώς άστοχη θεωρήθηκε η δήλωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα να δηλώσει την «υπερηφάνειά» του για τον ρόλο των αστυνομικών στη δραματική κατάσταση που υπήρξε στο Μάτι με τους εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοουμένους.

Όπως έλεγαν στελέχη των σωμάτων ασφαλείας «ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είναι λάτρης συνεχούς διανομής συγχαρητηρίων και ευσήμων στους αστυνομικούς. 

Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι η συνέντευξη στην οποία συμμετείχε ήταν εντελώς αποτυχημένη και ότι οι εκφράσεις υπερηφάνειας για μια τραγική κατάσταση φάνταζαν σαν μια τεράστια ειρωνεία και εμπαιγμό των συγγενών των θυμάτων».

Πληροφορίες: Tovima.gr

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA