Θερίζει η γρίπη και στην Εύβοια - «Εμβολιαστείτε ακόμα και τώρα» λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Θερίζει η γρίπη και στην Εύβοια - «Εμβολιαστείτε ακόμα και τώρα» λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Υψηλός πυρετός, πονόλαιμος, διάρροια και εμετός είναι τα συμπτώματα που έχουν ρίξει στο κρεβάτι εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους σε πολλές περιοχές της Εύβοιας...

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεκάδες άτομα έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες στο Νοσοκομείο Χαλκίδας λόγω γρίπης που παρουσιάζεται με καταρροή, μπούκωμα στη μύτη, βήχα, ατονία και πονοκέφαλο, ενώ διαρκεί από μία έως πέντε μέρες.

Για την προστασία των πολιτών, οι ειδικοί συνιστούν πολύ καλό αερισμό των κλειστών χώρων και συχνό πλύσιμο των χεριών.

Συστάσεις εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. ‘Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

5. Λεχωίδες

6. Θηλάζουσες

7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2

8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο -Μάρτιο).

11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Δείτε πώς μπορείτε να προστατευθείτε επίσης σύμφωνα με τους ειδικούς:


Κρατήστε ζεστή τη μύτη σας
 
Όταν περπατάτε στους υπαίθριους χώρους, να τη διατηρείτε ζεστή καθώς έτσι είναι πιο ανθεκτική στις επιθέσεις των ιών.

Αποφεύγετε τις χειραψίες
 
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberystwyth υποστηρίζουν ότι η χειραψία μεταδίδει 10 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη μορφή επαφής χεριού με χέρι.

Πλένετε τα ρούχα σας με καυτό νερό
 
Να θυμάστε ότι οι ιοί των αναπνευστικών λοιμώξεων επιζούν στις πλύσεις των 30 και 40 βαθμών Κελσίου.

Μην τρώτε ζάχαρη
 
Μελέτες του Πανεπιστημίου LomaLinda στην Καλιφόρνια έδειξαν πως επί 5 ώρες έπειτα από την κατανάλωση 100 γραμμαρίων ζάχαρης, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι πιο αδύναμα και εξοντώνουν λιγότερους επιβλαβείς μικροοργανισμούς από το φυσιολογικό.

Να κοιμάστε επαρκώς
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ υποστηρίζουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να «κολλήσουν» κάποια ίωση.
 
Προσέχετε τους διπλανούς σας
 
Όσοι κάθονται σε απόσταση δύο θέσεων από έναν άνθρωπο με ίωση, έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να «κολλήσουν», σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, στην Καμπέρα.
 
Ανοίξτε τα παράθυρα
 
Οι πιθανότητες ενός ανθρώπου να κολλήσει μία ίωση είναι 99,9% όταν βρίσκεται μαζί με έναν ασθενή σε ένα αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα, αλλά μόνο 20% όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.
 
Πλένετε συχνά τα χέρια σας
 
Η μετάδοση των ιών του κρυολογήματος, της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας σε ένα γραφείο μειώνεται κατά 80% με το καλό πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA