Βόρεια Εύβοια: Ανακούφιση για παραγωγούς οι αποζημιώσεις για τα σύκα | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Βόρεια Εύβοια: Ανακούφιση για παραγωγούς οι αποζημιώσεις για τα σύκα

Την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν το 2018 στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο αναμένουν οι πληγέντες παραγωγοί της Εύβοιας, με το ποσό να ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ...

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε παραγωγούς σύκου. Όπως είναι γνωστό, οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής του σύκου ακόμα και στο 100%.

Περιγράφοντας την εικόνα της κατάστασης, ο Θωμάς Ξυδερός, γεωπόνος και παραγωγός σύκων από την Ιστιαία, επισημαίνει: 

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε καταστροφή της παραγωγής. Για πολλούς αγρότες, ήταν ακόμη και ολοκληρωτική. Η κάλυψη της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ δίνει μία μικρή ανακούφιση στους παραγωγούς, καλύπτοντας το 70% από τις εκτιμήσεις της παραγωγής με ποσό 1,90 ευρώ ανά κιλό. Το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη του προϊόντος από την αγορά για την τρέχουσα εμπορική περίοδο που θα δημιουργήσει ένα κενό, χωρίς να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια».

Το υπόλοιπο ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ θα καλύψει αποζημιώσεις από πλημμύρες στη φυτική και στη ζωική περιοχή του Μαντουδίου, της Λίμνης, της Αγίας Άννας, όπως και σε άλλες κοινότητες. Παράλληλα, αυτή την περίοδο συντάσσεται και ειδικός φάκελος για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ για καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες. 

Με την ολοκλήρωσή του, θα υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA