Ιδρύεται Λιμεναρχείο στο Αλιβέρι | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ιδρύεται Λιμεναρχείο στο Αλιβέρι

Στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και ενέργειες για τη μετάταξη του Δ΄ Λιμενικού Τμήματος Αλιβερίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας σε Λιμεναρχείο, καθώς και στην επανίδρυση Λιμενικού Τμήματος στην Αρκίτσα Φθιώτιδας προχωρά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με στόχο την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη...

Το Υπολιμεναρχείο Αλιβερίου είχε μεταταχθεί σε Δ΄ Λιμενικό Τμήμα του Κ.Λ. Χαλκίδας με Προεδρικό Διάταγμα το 2014, ενώ το Λιμενικό Τμήμα στην Αρκίτσα είχε καταργηθεί με το ίδιο Διάταγμα, επίσης το 2014.

 

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης τόνισε:

«Oι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση μετάταξης του Δ΄ Λ/Τ Αλιβερίου σε Λιμεναρχείο και της επανίδρυσης της Λιμενικής Αρχής στην Αρκίτσα, συνοψίζονται ως εξής:
 
Η τοπική αρμοδιότητα-δικαιοδοσία της Λιμενικής Αρχής Αλιβερίου εκτείνεται σε συνολικό μήκος ακτογραμμής 63 χλμ και περιλαμβάνει μεγάλο θαλάσσιο χώρο ευθύνης εντός του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου. Εντός του χώρου ευθύνης υφίστανται και λειτουργούν δύο Βιομηχανικές Παράκτιες εγκαταστάσεις (ΔΕΗ-ΑΓΕΤ) με τις ανάλογες Λιμενικές Υποδομές και οι Λιμένες: Αλιβερίου (θέση Κάραβος) και Αλμυροπόταμου με τις καθορισθείσες Χερσαίες Ζώνες τους. 

Στα λιμάνια αυτά δραστηριοποιούνται κατά μέσο όρο περί τα 160 σκάφη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τρεις λάντζες, ρυμουλκό, σκάφος τοπικών δρομολογίων και περίπου 50 αλιευτικά, καθώς και 18 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Συνολικά εγγεγραμμένα στα Λεμβολόγια-Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ) του Δ΄ Λ/Τ Αλιβερίου είναι 1.543 σκάφη, ενώ ο λιμένας Αλιβερίου είναι καθορισμένος λιμένας εκφόρτωσης αλιευμάτων και ως εκ τούτου απαιτείται να διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι-επιθεωρήσεις τόσο στα αλιευτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στη δικαιοδοσία της Λιμενικής Αρχής, αλλά και στα σκάφη που καταπλέουν για τον λόγο αυτόν.
 
Στους λιμένες και στις εγκαταστάσεις της δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής Αλιβερίου καταπλέουν προς διενέργεια εμπορικών πράξεων (φόρτωση-εκφόρτωση) κατά μέσο όρο περί τα 180 φορτηγά πλοία, εκ των οποίων εκφορτώνονται περί τους 1.500.000 ΜΤ χύδην φορτίου και φορτώνονται περί του 700.000 ΜΤ ομοίως χύδην φορτίου.
 
Στον λιμένα Αρκίτσας λειτουργεί η πορθμειακή γραμμή Αιδηψού-Αρκίτσας, όπου δραστηριοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πέντε Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 3.229 καταπόπλοι και διακινήθηκαν 364.045 επιβάτες και 111.415 οχήματα.
 
Πλησίον του λιμένα Αρκίτσας βρίσκεται το τοπικό αλιευτικό καταφύγιο, στο οποίο σήμερα βρίσκονται ελλιμενισμένα 55 ερασιτεχνικά κι επαγγελματικά σκάφη κι αποτελεί καθορισμένο λιμένα εκφόρτωσης για επαγγελματικά σκάφη μέσης αλιείας. 

Στα δύο αλιευτικά καταφύγια της περιοχής, δηλαδή σε Αρκίτσα και Λιβανάτες, δραστηριοποιούνται συνολικά περί τα 100 αλιευτικά σκάφη, ενώ στη Λιμενική Αρχή Αρκίτσας, που καταργήθηκε το 2014, τηρούνταν λεμβολόγια και βιβλία μικρών σκαφών, στα οποία ήταν εγγεγραμμένα 1.094 σκάφη».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA