Νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο παρουσία Εισαγγελέα ή Δικαστή θα προχωρά σε έρευνες και ελέγχους η αστυνομία | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο παρουσία Εισαγγελέα ή Δικαστή θα προχωρά σε έρευνες και ελέγχους η αστυνομία

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που δημιουργήθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, έφερε πολλές αλλαγές από 1η Ιουλίου 2019...

Μία από αυτές που ανέφερε ο ποινικολόγος και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γρηγόρης Τσόλιας, είναι το νέο άρθρο 253 ΚΠΔ που προβλέπει ότι κάθε είδους έρευνα (σωματική, πραγμάτων, κατοικίας κ.λπ) «διενεργείται, με την παρουσία πάντοτε εκπροσώπων της Δικαστικής εξουσίας».

Όπως σημείωσε, για την έρευνα σε κατοικία προβλεπόταν και στο προηγούμενο Ποινικό Κώδικα από το άρθρο 9 παρ. 1 Συντάγματος η υποχρεωτική παρουσία Δικαστικού ή Εισαγγελικού Λειτουργού, για κάθε άλλη έρευνα όμως, όπως η σωματική ή σύλληψη, δεν απαιτείτο πριν. 

Όπως επεσήμανε, μια τέτοια πρόβλεψη δεν είναι αντισυνταγματική και άρα δεν μπορεί να κριθεί ως τέτοια προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή της, την στιγμή μάλιστα που αφορά περιορισμό ατομικού δικαιώματος και ισχύουν τα εχέγγυα του άρθρου 25 παρ. 1 εδ. δ’ Συντάγματος.

Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, η διάταξη αυτή του ΚΠΔ εφαρμόζεται, ισχύει κανονικά και παράγει αποτελέσματα μέχρι να τροποποιηθεί, με ορατό τον κίνδυνο ακύρωσης από τα δικαστικά συμβούλια κάθε έρευνας που διενεργήθηκε χωρίς την παρουσία Δικαστικού ή Εισαγγελικού Λειτουργού.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA