Μητέρα μαθητών καταγγέλλει: «Ο Δήμος Χαλκιδέων αφήνει νηστικά τα παιδιά μας» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΥ_ΔΗΜΟΣ_ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
 

Μητέρα μαθητών καταγγέλλει: «Ο Δήμος Χαλκιδέων αφήνει νηστικά τα παιδιά μας»

Διαβάστε την ηλεκτρονική επιστολή που απέστειλε στο EviaZoom.gr η Μάρω Τζουμερκιώτη, μητέρα δύο μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας:

«Στέλνω αυτή την επιστολή για να διαμαρτυρηθώ για την αντιμετώπιση του Δήμου Χαλκιδέων ως προς τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας.
 
Τα Μουσικά Σχολεία είναι υποχρεωτικά ολοήμερα και η σίτιση των μαθητών που φοιτούν σε αυτά είναι υποχρεωτική (ν.1566/85 αρθ.2). Πληροφοριακά αναφέρω πως το σύνολο των κονδυλίων που διατίθενται για τη το σκοπό αυτό, καταβάλλονται απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για λογαριασμό του Δήμου, οπότε δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ούτε κατά ένα ευρώ.
 
Στη δική μας περίπτωση, για το μοναδικό Μουσικό Σχολείο του νομού, το μοναδικό δημόσιο θεσμό στον οποίο ένας μαθητής μπορεί να διδαχθεί δωρεάν παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, τη μοναδική αυτή κοιτίδα πολιτισμού που έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στα γεωγραφικά μας όρια, ο Δήμος Χαλκιδέων δεν μερίμνησε για την εφαρμογή του νόμου και δεν παρέδωσε ούτε ένα κομματάκι ψωμί στους εκατό μαθητές που φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο από το 2014 που αυτό ιδρύθηκε ως και το Νοέμβριο του 2018.
 
Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα της διεύθυνσης του σχολείου και τις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Γονέων, επιστολές, συναντήσεις με τους αρμόδιους,
παραστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική επιτροπή, τη Β’Βάθμια σχολική επιτροπή οι οποίες διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο, (συν. 1,2,3) τελικά το Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε πρόγραμμα σίτισης στο σχολείο.
 
Στο πρόγραμμα αυτό, προέβλεψε το τμήμα προμηθειών του Δήμου, οι μαθητές να σιτίζονται καθημερινά με σάντουιτς/πίτσα/σπανακόπιτα και γλυκό.(συν. 4) Τα προϊόντα αυτά είναι, σύμφωνα με την κοινή λογική και τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις (Φ.Ε.Κ. 2135/τΒ29,8,2013) ακατάλληλα για κατανάλωση, ειδικά από εφήβους και νεαρούς ενήλικες και η διάθεσή τους σε σχολικές μονάδες είναι παράνομη. (Φ.Ε.Κ. 2135/τΒ29,8,2013 άρθρ.10)
 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αγνόησαν επιδεικτικά όχι μόνο τις έντονες διαμαρτυρίες των γονέων,(συν. 5,6) όχι μόνο την καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια των
μαθητών, όχι μόνο τις μεγάλες ποσότητες «φαγητού» που κατέληγαν στα σκουπίδια καθημερινά αλλά ακόμη και την παρέμβαση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας όσο και της Υπηρεσίας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας του Υπουργείου Υγείας που επανειλημμένα από τον Ιανουάριο του 2019, ζητούσαν την αλλαγή των προσφερόμενων προϊόντων ώστε αυτά να συμμορφώνονται με την Πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. (συν. 7,8)
 
Επιπροσθέτως καμία υπηρεσία του Δήμου, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια, από όσο γνωρίζω, σχετικά με την διάθεση αλλοιωμένων τροφίμων (95 μερίδες μουχλιασμένων γλυκών) που παραδόθηκαν στους μαθητές για κατανάλωση στις 15-1-2019. (συν. 9) παρά συνέχισε ως τον Ιούνιο του 2019 να προσφέρει στους μαθητές το ίδιο χαμηλής ποιότητας σνακ παρόλο που για τον ανάδοχο της σύμβασης εξελίσσονταν
αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για το θέμα.
 
Όσον αφορά στο διδακτικό έτος 2019-2020, ο Δήμος επαναφέρει την τακτική των ετών 2014-2018, δηλαδή καθόλου σίτιση για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας. 

Η διαδικασία έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο για να έρθει φαγητό στο σχολείο με την έναρξη των μαθημάτων και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε από τα προβλεπόμενα. Από τα 57 μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας, το Μουσικό Χαλκίδας είναι σήμερα το μοναδικό του οποίου οι μαθητές δε λαμβάνουν σίτιση.
 
Άλλοι δήμοι στη χώρα παρέχουν σίτιση σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρόλο που δεν έχουν την υποχρέωση, αντιλαμβανόμενοι τις ισχνές οικονομικά εποχές που ζούμε, δείχνοντας το κοινωνικό τους πρόσωπο και υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη μέση ελληνική οικογένεια.
 
Ο Δήμος Χαλκιδέων αφενός παρανομεί, αφετέρου αγνοεί επιδεικτικά τις οικογένειες των 100 μαθητών του Μουσικού Σχολείου που κάνουν τόση προσπάθεια να στηρίξουν τη φοίτηση των παιδιών τους σ ένα σχολείο διαδημοτικό, στο οποίο μπορεί οι μαθητές να ταξιδεύουν πάνω από ώρα καθημερινά για να φτάσουν κουβαλώντας βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, από το οποίο σχολάνε καθημερινά μετά τις 15:00 συμπληρώνοντας τελικά κάποιες φορές περισσότερες από τις 8 ώρες καθημερινής εργασίας που προβλέπονται για τους ενήλικες.
 
Αυτά τα παιδιά κυρίες και κύριοι αφήνετε νηστικά, σ΄ ένα σχολείο που δεν διαθέτει καν κυλικείο, μ ένα ωρολόγιο πρόγραμμα που προβλέπει ως 9 διδακτικές ώρες την ημέρα και διάρκεια των περισσότερων διαλειμμάτων 5 λεπτά της ώρας.
 
Ζητώ:
 
• Την απόδοση ευθυνών για τον ως τώρα χειρισμό του θέματος
 
• Την άμεση έναρξη σύννομου προγράμματος σίτισης για το 2019-2020»

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ