Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για διαφθορά και Ποινικό Κώδικα (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για διαφθορά και Ποινικό Κώδικα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Κόκκινο» χτύπησε η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή την Παρασκευή (22-11-2019), με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να συγκρούονται σφοδρά για την διαφθορά και τον Ποινικό Κώδικα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»...

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πήρε πρώτος το λόγο, ανέβασε τους τόνους με το… καλημέρα, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ψεύτη και δειλό» και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει τα λάθη του, αναφερόμενος στην ένταση που δημιουργήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τις περιπολίες του Λιμενικού.

Στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις αλλαγές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθέτηση χωρίς να εξετάσει ουσιαστικά το πλαίσιο που είχε θεσμοθετηθεί.

«Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για εύνοια στους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12/11, πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες, ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να το πάρετε πίσω. Ούτε που απαντήσατε και το ψηφίσατε. Αν δεν είχε αναδείξει το θέμα το δημοσίευμα των Financial Times είμαι σίγουρος ότι πάλι δεν θα ερχόσασταν. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος και να προστατεύσετε όσους δεν είχαν την προστασία σας όσο δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα.

Οφείλετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνησή σας νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τον αγώνα κατά των εγκληματιών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο. Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για την μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες. Για πρώτη φορά μια μεταρρύθμιση έγινε όπως έπρεπε, με διαβούλευση κλπ, και παρήχθη αποτέλεσμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι σκοπός του ήταν να ξεπαγώσει τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνει δώρο την ποινική ασυλία στους τραπεζίτες. 

Αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος, σε αυτό το έκτρωμα που έχει ξεπλύνει τόσα και τόσα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα. Ξέρετε πολύ καλά ότι η ορθότερη και επικρατούσα επιστημονικά άποψη είναι αυτή που υποστηρίζουμε εμείς: ότι δηλαδή η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος θα πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ώστε στην έννοια κατά την άσκηση των καθηκόντων να μην περιλαμβάνονται εγκλήματα όπως η δωροληψία.

Και σήμερα έρχεστε και χωρίς ντροπή, αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση, την αυστηρότερη ερμηνευτική εκδοχή για την τέλεση εγκλημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Γιατί αρνείστε; θέλετε να αντιμετωπίζεται με επιείκεια ένας υπουργός που δωροδοκήθηκε; Για ποιο λόγο; Τι σκελετούς έχετε στις ντουλάπες σας και φοβάστε; Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας; Μήπως θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;»

«Μία από τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων αφορά τα δανεικά και αγύριστα της ΝΔ καθώς και του ΠΑΣΟΚ, που μαζί αφορούν 400 εκατ. ευρώ, όπως και του Κήρυκα Χανίων» είπε ο Α. Τσίπρας.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «θεσμικά αδιάβαστο και πολιτικά επιπόλαιο»

Εξαπέλυσε δε, και «πυρά» κατά του Α. Τσίπρα για το ποσοστό των ερωτήσεων που απάντησε στη Βουλή ως πρωθυπουργός:

«Κατατέθηκαν προς εσάς 319 ερωτήσεις, απαντήσατε 11, μία κάθε 5,5 μήνες, ποσοστό 3,5%, κάτι σας θυμίζει, σας καταδιώκει αυτό το ποσοστό», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε αρνητικά το μήκος της ερώτησης του κ. Τσίπρα.

Απαντώντας στα όσα σημείωσε ο Α. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής περί «λευκών κολάρων», ο πρωθυπουργός είπε: «είναι υποκριτικό να αναμασάτε την καραμέλα των λευκών κολάρων».

«Είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτή την καραμέλα των λευκών κολάρων και μπαχαλάκηδων με κουστούμια. Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων ούτε των Πανεπιστημίων. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι. Αν βλέπετε τους νόμους ως εμπόδιο πείτε το μας».

Κατηγόρησε δε, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε τη δωροδοκία σε «απλό πλημμέλημα από απλό κακούργημα».

«Αυτά τα λάθη κάνατε και αυτά διορθώνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το 2012 στην Διεθνή Διαφάνεια στην 94η θέση. Το 2015 ήταν στην 58η θέση. Το 2018 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, κάλεσε τον Α. Τσίπρα να σταματήσει την «υποκρισία γύρω από την ευθύνη υπουργών», όπως είπε, και του ζήτησε να αφήσει τους «συνταγματικούς λεονταρισμούς».

ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA