Νέα παράταση για τα αυθαίρετα εως 30 Ιουνίου 2020 | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Νέα παράταση για τα αυθαίρετα εως 30 Ιουνίου 2020

Νέα παράταση, έως τα τέλη Ιουνίου 2020, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να κλείσει από την 1η Ιουλίου 2020 μόνο για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις...

Πρόκειται για την κατηγορία 5, στην οποία κατατάσσονται όσα αυθαίρετα παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», από το καλοκαίρι θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου που είχε προβλεφθεί από προηγούμενο νόμο αλλά ουδείς μέχρι σήμερα εφάρμοσε.

Το νέο πλαίσιο των αυθαιρέτων παρουσίασε την Τετάρτη (13/11) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσία των προέδρων του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ Γ. Στασινού και Σ. Παραδιά, η οποία καλείται να θεσμοθετήσει τις αλλαγές και να βάλει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των νόμων.
 
Πώς θα υπολογίζονται τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται προβλέπεται να επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα συμμορφώνονται με τον νέο νόμο. Στο Κτηματολόγιο τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου – που θα προκύπτει από τις αντικειμενικές τιμές – και τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης. Στην περίπτωση των αυθαιρέτων τι θα ισχύσει;

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εξηγούν στην εφημερίδα «Tα Νέα» ότι εδώ μπαίνει ο παράγοντας Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου. Με απλά λόγια, είναι κάτι ανάλογο με το DNA. Σε αυτήν θα καταγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των κτιρίων (σχέδια, παρεμβάσεις κ.ά.).

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA